Poftiţi în vagoane! Călătorie în timp: Timişoara – Oraviţa - Anina

De: 
CORINA NIŢU
21 aprilie 2015 - 22.45

Agenţiile turistice au început să descopere frumuseţile Banatului Montan, iar ceea ce, până de curând, erau doar minunăţii pe sticlă, în pagini de ziar sau pagini de internet, au devenit obiective cuprinse în circuite sau trasee turistice. Aşa se întâmplă cu déjà celebra Cascada Bigăr, cu Clisura Dunării, cu sălbaticele chei ale Nerei, Caraşului sau Gârliştei. Aşa se întâmplă cu linia ferată Oraviţa – Anina.

O agenţie de turism din Băile Herculane a propus turiştilor un traseu de o zi, intitulat „Călătorie în timp: Timişoara – Oraviţa – Anina”, pe parcursul căreia a fost vizitată cea mai veche gară din România, din Oraviţa, s-a făcut călătoria cu trenul pe linia ferată Oraviţa – Anina, cea mai veche cale ferată montană din România (comparată cu Semmeringul din Austria), şi au fost vizitate obiective turistice din Anina şi Oraviţa. O astfel de călătorie a fost efectuată în data de 18 aprilie, a.c. În cadrul aventurii, turiştii au participat la un picnic literar, cu ocazia unei opriri pe traseu, precum şi la alte momente de lectură susţinute de scriitorii Daniel Vighi şi Viorel Marineasa din volumele lui Virgil Birou, „Oameni şi locuri din Căraş”, respectiv „Lume fără cer”. A fost evocată o parte din istoria societăţii StEG, care a construit tronsonul cel mai greu şi cel mai spectaculos al liniei şi care a exploatat-o până la 1918, precum şi originile primului roman modern bănăţean „Lume fără cer”. Membrii expediţiei au primit diplome de participare şi, de loc de neglijat, vin şi cozonac.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget