Praful care le usucă plămânii oamenilor din Clisura Dunării - realitate sau bombă mediatică?

De: 
MIHAELA BADEA
12 iulie 2011 - 17.09

GEC Nera a elaborat, în ultimele trei luni de zile, Planul local de acţiune pentru îmbunătăţirea managementului deşeurilor miniere din incinta iazului Tăuşani – Boşneag aparţinând SC Moldomin Moldova Nouă.

În parteneriat cu NVO Škola Plus Bela Crkva şi Consiliul Local Pojejena, Grupul Ecologic de Colaborare Nera implementează în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011 proiectul ,,Poluarea Transfrontalieră cu deşeuri miniere pe Dunăre, realitate şi în acelaşi timp bombă mediatică”, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Tranfrontalieră România – Republica Serbia.

Corneliu Popovici StruzaONG-urile interesate de stoparea acestui fenomen au protestat în nenumărate rânduri, presa a mediatizat dezastrul din Clisura Dunării, iar autorităţile din Serbia au trimis o mulţime de somaţii şi notificări statului român. Practic, poluarea cu praf de deşeuri miniere în zona iazului de decantare Boşneag – Tăuşani este un eveniment de notorietate, cunoscut atât la nivelul Ministerului Mediului, cât şi de către patronul activităţilor din zonă, respectiv Ministerul Economiei. Degeaba, pentru că autorităţile române nu se deranjează prea tare să ia măsuri. “ Poluarea continuă să se producă de peste patruzeci de ani datorită unei complicităţi între Ministerul Mediului, care ar fi trebuit să impună respectarea planului de conformare la obligaţiile de mediu a SC Moldomin, şi Ministerul Economiei, care de tot atâţia ani subfinanţează activitatea de ecologizare a iazului”, susţine Corneliu Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.

Ecologiştii încearcă să demonstreze societăţii civile şi administraţiei publice locale cât de gravă este situaţia, dar mai ales că faptul că e nevoie ca toată lumea să ia atitudine. “Este de aşteptat ca, sub presiunea noilor actori, Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului, în calitatea lor de factori majori de decizie, direct responsabili de stoparea poluării, să acţioneze în viitor mai eficient pentru a asigura un drept fundamental al cetăţenilor din zonă, acela de a trăi într-un mediu curat”, a mai spus Sturza.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget