Premiere medicale la Bozovici: viceprimarul, un elev care n-a mai fost niciodată la medic şi un poliţist au donat sânge!

De: 
MATEI MIRCIOANE
12 martie 2015 - 08.45

Centrul de Transfuzie Sanguină din Reşiţa a plecat, ieri, în campanie de recoltare de sânge în Valea Almăjului, la Bozovici. E nevoie de sânge pentru spitale şi donatorii sunt prea puţini. Cabinetul de recoltare a sângelui a fost stabilit la Centrul de Permanenţă din curtea fostului spital. Campania a fost sprijinită de voluntarul Liliana Gherle din Reşiţa, care a apelat la poliţiştii din comună să doneze sânge.

Însă, la cabinet, se făcuse deja ora 10 şi n-a apărut niciun donator. Liliana Gherle a mai făcut o tură prin comună, să îi mobilizeze pe poliţişti, pe primar, pe profesori şi elevi. „Este vital să recoltăm sânge, se amână operaţii şi se pierd vieţi din cauza lipsei de sânge!”, ducea Lili Gherle muncă de lămurire şi poliţiştii au înţeles. Aşa că, din 20 de poliţişti, s-au prezentat 3 la cabinetul de recoltare a sângelui. Toţi trei au fost respinşi din motive medicale. Primarul, Adrian Stoicu, aprecia că a făcut destul anunţând oficial instituţiile că se donează sânge la Centrul de Permanenţă. S-a convins că n-a făcut destul, aşa că s-a hotărât să apeleze la puterea exemplului personal. Primarul, împreună cu viceprimarul, Ion Sârbu, s-au prezentat să doneze sânge, însă, între timp au cerut şi profesorilor de la Liceul „Eftimie Murgu” să doneze şi să convingă elevii cu vârsta de peste 18 ani că donarea de sânge este un act de responsabilitate civică. Profesorii i-au convins pe elevi, dar ei n-au mers să doneze. Unul dintre profesori a motivat că nu merge să doneze fiindcă e presa acolo.Lili Gherle, primarul Adrian Stoicu şi elevi donatori Primarul şi viceprimarul au fost evaluaţi de echipa medicală. Primarul prezenta o stare de sănătate foarte bună (tensiune, puls, glicemie, toate excelente), dar a fost respins fiindcă tuşea discret. Avea roşu în gât. Alt donator de la primărie avea tensiunea scăzută şi anemie.

În sfârşit, pe la ora 12, primul donator! Viceprimarul Ioan Sârbu, tânăr, energic, cu sânge în vene, a donat prima pungă cu sânge. Era la prima donare şi era prima pungă de sânge din Bozovici, după 4 ani de când nu s-au mai făcut recoltări. Au venit şi elevii de la liceu. Peste 40 de liceeni. Primul elev evaluat, Beniamin Murgu, n-a mai fost la medic, n-a luat injecţii, tratament de niciun fel, nu are medic de familie. A fost evaluat ca sănătos şi a fost al doilea donator din Bozovici. A mai venit un poliţist, agentul-şef adjunct din comună. Sănătos, bun de donat, altă premieră: era primul poliţist donator din Bozovici.

Până la urmă, din cei peste 40 de elevi, au mai donat 6. În total, la Bozovici s-au recoltat 9 pungi cu sânge. O recoltă mică, dar importantă, spune Liliana Gherle. „Îi felicit şi am toată aprecierea pentru cei care s-au prezentat să doneze”, a mai spus Liliana. Lichid vital pentru viaţă. Ceva, însă, nu se potriveşte; sunt atât de mulţi oameni bolnavi în Valea Almăjului sau e altceva, ceva care ne scapă? Dacă sunt atât de mulţi bolnavi, clar că e nevoie de spital acolo.

Medicul Rodica Neaga de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reşiţa ne-a declarat că astăzi se face o campanie de recoltare de sânge la Oţelu Roşu, iar mâine, o campanie la Bocşa.

 

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget