Primăria Reşiţa, în pericol să i se blocheze conturile! Primarul Stepanescu arată cu degetul spre Aquacaraş!

De: 
MATEI MIRCIOANE
23 aprilie 2015 - 19.50

Mihai StepanescuPrimăria Reşiţa solicită imperativ ca SC Aquacaraş să-şi achite redevenţa aferentă Uzinei de Apă, Staţiei de Epurare şi reţelelor de apă, preluate de către această societate deja din anii 2010 – 2011. Conform primăriei reşiţene SC Aquacaraş are de plătit redevenţe de aproape 1 milion de euro pe an, însă timp de 4 ani nu a plătit nimic, iar în toamna anului trecut a plătit o singură rată.

Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, ne-a declarat că situaţia Primăriei este extrem de dificilă, fiindcă a contractat un împrumut de 12 milioane de euro, pentru a achita cota de participare de 25 la sută la lucrările efectuate prin Programul ISPA, iar acum are probleme cu rambursarea împrumutului, fiindcă Aquacaraş nu-şi achită redevenţa.

„Aquacaraş nu ne plăteşte redevenţa datorată pentru obiectivele pe care le-a preluat şi le utilizează. Mai mult, ei ridică preţul la apă fără să consulte Consiliul Local, dar redevenţa nu şi-o plătesc. Ne judecăm cu ei, am câştigat unele speţe, dar altele sunt pe rol. Probabil vom câştiga procesele undeva peste un an! Dar, până atunci ce facem?! Posibil să avem conturile blocate din luna mai, din cauza restanţelor la împrumutul contractat. E inadmisibil ce se întâmplă!”, a spus Mihai Stepanescu.

Într-un comunicat de presă, transmis, tot astăzi, de la cabinetul primarului Reşiţei, Mihai Stepanescu, se arată:

„Atragem atenţia, şi pe această cale, operatorului judeţului Caraş-Severin –S.C. AquaCaraş S.A.- să achite din redevenţă, din vărsăminte din profitul net şi din dividende, împrumuturile obţinute în vederea realizării sistemului de apă potabilă, canalizare şi de epurare a apelor uzate, din cadrul Programului ISPA, lucrări care au fost recepţionate începând cu luna octombrie 2010, respectiv luna noiembrie 2011.

Ne-am exprimat în nenumărate rânduri punctul de vedere privind aceste obligaţii de plată care revin operatorului judeţean, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 198/22 decembrie 2005 şi a Acordului de împrumut subsidiar nr. 352/2010 încheiat între:

- SC AquaCaraş SA
- Consiliul Judeţean Caraş-Severin
- Ministerul Finanţelor Publice, acord care are ca semnatari părţile déjà amintite.
Aceste obligaţii reies şi din prevederile art. 4, alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 198/22 decembrie 2005 potrivit căruia:

„Operatorul şi unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene au obligaţia ca, de la semnarea memorandumului de finanţare sau acordului de împrumut, să constituie Fondul IID (Fondul de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare) pe întreaga perioadă de viaţă a investiţiei” respectiv Art. 6, alin (1) în care se arată:
(1) Alimentarea contului deschis (Fondul IID) se efectuează după cum urmează:
a) de către unitatea administrativ-teritorială în termen de 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor datorate de către operator;
b) de către operator în termen de 5 zile lucrătoare de la constatarea insuficienţei surselor datorate, dar, în orice caz, nu mai târziu de data scadenţei serviciului datoriei.”

„Aquacaraş derulează deja al doilea Program ISPA, dar ei nu ne-au achitat redevenţa nici măcar pentru lucrările încheiate şi preluate acum 4 ani”, a mai precizat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget