Radu Herjeu: „Am primit, la Reşiţa, cea mai mare recompensă”

De: 
MATEI MIRCIOANE
20 ianuarie 2013 - 10.02

Radu HerjeuRadu Herjeu, cunoscutul prezentator de televiziune de la România TV, a sosit aseară la Reşiţa, însă nu în calitate de jurnalist, ci ca invitat la premiera spectacolului „Jocul”, pus în scenă după scenariul său, în regia lui Boris Melinti.

Textul dramatic original poartă titlul „Autorul” şi a fost scris de Radu Herjeu în anul 2003. „Autorul” a fost publicat în volum în anul 2006 şi a obţinut premiul al doilea la Conscursul Naţional de Teatru de Comedie în anul 2008. Radu Herjeu a publicat mai multe volume de poezie şi dramaturgie pentru care a fost distins cu premii naţionale.

Radu HerjeuReferitor la scenariul pus în scenă sub numele de „Jocul”, Radu Herjeu a declarat în exclusivitate pentru ziarul Argument: „În text am pornit de la ideea că întotdeauna între noi există nişte falii. Astfel se creează ceea ce putem asemui cu nişte universuri paralele. Eu am vrut să transmit mesajul că depinde de oameni să depăşească, să unească universurile. Să ajungă să interacţioneze de-adevăratelea unii cu alţii. Aceasta ar fi ideea principală. Ideea cealaltă este că toţi suntem creaţiile celorlalţi. De aceea am intitulat-o „Autorul”. Nu neapărat pentru că-l scrie, pentru că-l concepe, aşa cum se întâmplă în piesa aceasta, ci pentru că, direct sau indirect suntem creaţia altora şi este foarte important să ne descoperim autorii. Aşa cum este foarte important să avem responsabilitatea creaţiilor noastre. Scenariul poate fi interpretat şi în cheia aceasta în care cred că a privit regizorul Boris Melinti, că există lucruri pe care nu le cunoaştem, lucruri de care depinde viaţa noastră, dar de care nu suntem conştienţi. Aici subiectul poate merge de la Science Fiction, până la teorii conspiraţioniste, de genul Big Brother şi aşa mai departe”.

Radu Herjeu a mai precizat că a introdus în scenariu un personaj pitoresc, cel care face legătura între cele două lumi, o anume doamnă Popescu, posesoarea unui irezistibil umor voluntar. Doamna Popescu este vinovată de faptul că mai mulţi cititori, printre care şi speciallişti şi critici de teatru, au privit piesa ca pe o comedie. În realitate piesa „Autorul” („Jocul”) reprezintă drama personajelor care trăiesc în lumi paralele.

Radu Herjeu a mai declarat: „Sincer, sunt emoţionat înaintea premierei. Este pentru prima oară când o piesă scrisă de mine se joacă de un teatru profesionist. Sunt emoţionat şi nerăbdător să văd cum arată pe scenă, în interpretarea actorilor de la Reşiţa, ceea ce am imaginat în cuvinte. Aceasta este cea mai mare recompensă pentru mine, mai mare decât orice premiu”.

Reamintim că premiera spectacolului „Jocul” va avea loc pe scena Palatului Cultural din Reşiţa, astăzi, duminică, 20 ianuarie, de la ora 19.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget