Rangerii juniori din Caraş-Severin, la altitudine! Începe tabăra „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu”

De: 
REDACŢIA
1 iulie 2014 - 16.55

Asociaţia Altitudine Filiala Banat organizează, în perioada 3-7 iulie 2014, tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu. 35 de elevi de la 8 şcoli din preajma Munţilor Ţarcu sunt aşteptaţi în această săptămână în Poiana Mărului, unde vor participa la lecţii despre natură, jocuri şi excursii pe trasee turistice.

Elevii din localităţile Teregova, Rusca Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Turnu Ruieni şi Borlova, care vor participa la tabara din acest an, s-au remarcat prin interesul pentru natură şi protecţia naturii în Munţii Ţarcu, în cadrul acţiunilor deja desfăşurate în cadrul proiectului: lecţii de educaţie ecologică în şcoli, la care au participat peste 270 de elevi, o sesiune de comunicări „Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim”, în cadrul căreia peste 40 de elevi au prezentat lucrări proprii pe teme de natură şi excursii pe trasee din Munţii Ţarcu: http://www.tarcu.ro/proiecte/ranger-junior.

Rangeri junioriÎn tabăra din Poiana Mărului, copiii vor învăţa prin jocuri adaptate vârstei lor despre vieţuitoarele din zona Munţilor Ţarcu, despre importanţa acestora în mediul în care trăim, despre ameninţările la adresa naturii din această zonă şi cum pot contribui ei, ca şi rangeri juniori în acest sit, la protecţia Munţilor Ţarcu. Jocuri de tabărăPrin excursiile la care vor participa, elevii vor învăţa noţiuni de orientare în natură, drumeţie montană şi alpinism. De asemenea vor partipa la amenajarea unei poteci tematice care să constituie o alternativă de petrecere a timpului pentru turiştii care vin în Poiana Mărului.

Această tabără continuă seria activităţilor Ranger Junior începută în 2012, prin care mai multe grupuri de elevi s-au format deja în spiritul protejării valorilor naturale din zona în care locuiesc, şi la rândul lor au devenit tineri ambasadori ai naturii în cadrul şcolilor şi comunităţilor din care provin.

Tabăra este organizată în cadrul proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu”, derulat în această vară de Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Pentru Parteneriat şi Mol România. Partenerii implicaţi în implementarea acestui proiect sunt Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Ocolul Silvic Oţelu Roşu, Primăria Turnu Ruieni, Asociaţia Bio-Team şi cele 8 şcoli din localităţile Teregova, Rusca Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Turnu Ruieni şi Borlova.

Rangeri în CehiaCa şi urmare firească a taberelor din anii trecuţi, pentru al doilea an consecutiv, câte doi Rangeri Juniori însoţiţi de un adult vor participa la o tabără internaţională a Rangerilor Juniori în Parcul National Krkonose în Cehia. În cadrul aceastei tabere, cu tema „Following wilderness across boundaries”, elevii vor reprezenta Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, vor avea ocazia să afle despre alte arii protejate din Europa şi despre activităţi pentru copii în cadrul unor organizaţii care fac parte din Federaţia Europarc, ce cuprinde peste 350 de entităţi ce reprezintă arii protejate din Europa.

Loredana Ştefănuţ,
Preşedinte, Asociaţia Altitudine Filiala Banat

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget