Scrisoare către Elena Udrea!

De: 
VICTOR NAFIRU
25 februarie 2015 - 10.00

Victor NafiruDe la bun început, mărturisesc că am fost profund indignat de comportamentul scandalos al polițistelor din Arestul Poliției Capitalei, acolo unde ați fost obligată să treceți printr-o experiență traumatizantă nu doar pentru o femeie, ci și pentru bărbați puternici care au văzut multe la anii lor. Viața v-a pus la încercare într-un moment în care, iată, toți cei care se culcau cu fotografia dumneavoastră sub pernă, vă închinau ode, își țineau respirația când vă vedeau fie și la televizor și se făceau preș pe când erați mâna dreaptă a lui Traian Băsescu, acum v-au întors spatele, au început să vă hulească și să vă vrea răul.

Și aș vrea să mai știți că nu m-am numărat niciodată printre fanii dumneavoastră, deși, în multe rânduri v-am luat apărarea în fața vecinilor din cartier sictiriți de politica Guvernului Boc, al cărui membru important ați fost. I-am îndemnat să vină la întâlnirea pe care ați avut-o la Muzeul Banatului Montan și le-am dăruit acestora fotografia cu autograful dumneavoastră, și pliantele electorale de la ultima vizită făcută la Reșița, în toamna anului trecut. Dar acest lucru nu m-a împiedicat să nu mă revolt pentru faptul că acele polițiste au atentat la intimitatea dumneavoastră, că ați fost verificată la sânge, ați fost dezbrăcată mai rău ca manechinul din vitrină, că vi s-a luat sutienul, poate și ciorapii lycra, și că ați fost închisă într-o celulă de 3X3, cu paturi suprapuse. Este strigător la cer ca un fost ministru să aibă parte de regim de detenție la fel ca hoții de buzunare, criminalii, spărgătorii de bănci, traficanții de droguri ori curvele de pe centură ce nu reușesc să-și plătească amenzile. Sunt de acord cu dumneavoastră că, e inadmisibil ca o țară membră a Uniunii Europene să aibă pușcării și aresturi cu paturi de fier, cu apă caldă doar dimineața și noaptea, cu latrină turcească, cu pereții scorojiți, cu ferestre care nu se mai închid, cu șobolani și alte gângănii.

Sincer, vă înțeleg revolta și neputința rostite de la tribuna Parlamentului României. Aveți dreptate, poate era bine să fi venit în Parlament cu cătușele la mâini, pentru ca deputații și senatorii să le fi putut vedea de aproape, să le fi putut atinge, pentru a simți răcoarea lor pe șira spinării și să înțeleagă mai bine ce înseamnă arestul și închisoarea.

Dincolo de aceste aspecte nefirești, nu pot să nu vă întreb: Până acum, în ce lume ați trăit, doamna Udrea? În Somalia, în Mozambic, de n-ați auzit de cum se trăiește în centrele de detenție și de educare din România? Sau ați crezut cumva că pușcăria e farmacie ori hotel, unde vine femeia de serviciu să șteargă buda de rahat și să dea cu mopul pe jos? Sincer, aș rămâne surprins dacă ați spune că nu ați știut ce se petrecea dincolo de ferestrele zăbrelite ale închisorii. Nu de alta, dar televiziunile au făcut seriale din așa ceva, iar ziarele au ținut și ele trena. Dincolo de faptul că în ședințele de guvern se prezentau periodic rapoarte pe această temă. Vă revoltați acum pentru că este vorba de propria persoană. Dacă ar fi fost altul sau alta în locul dumneavoastră, v-ar fi durut undeva de ei. Vă victimizați și încercați să sensibilizați poporul, însă nu este drept, cât timp pentru acest popor nu ați făcut nimic pe când erați la putere. Dacă v-ar fi păsat de el, cu siguranță, doamnă Udrea, ați fi înțeles că dintr-o pensie de 800 de lei nu se poate trăi sub nici o formă, că dintr-un ajutor social de 400 de lei viața e mai mult decât un chin pe acest pământ.

Repet, împreună cu membrii Guvernului Boc, ați fi putut face mai mult pentru îmbunătățirea condițiilor din aceste centre. Ați avut pâinea și cuțitul. Aţi avut banii acestei țări pe mâinile dumneavoastră și, cu toate acestea, nu ați făcut-o. Și știți de ce? Pentru că niciodată nu ați crezut că veți ajunge să trăiți între patru pereți scorojiți, cu apă caldă la program, cu miros de urină și excremente, cu curve și proxenete colege de suferință, cu gândaci și șobolani. Ați fost mari și tari. Cei mai mari și cei mai tari din această țară, iar acum vă lamentați, pentru că vă dați seama că, dintr-o dată, ați devenit muritori de rând. Ați coborât cu picioarele pe pământ. Și, parafrazându-l pe fostul președinte, abia acum vă dați seama cât de mici și de neînsemnați ați ajuns să fiți.

Doamnă Elena Udrea. Nu vă doresc să petreceți următoarele luni sau ani după gratii. Nu pentru că n-ați merita o astfel de experiență de viață, ci pentru că mai important ar fi să returnați banii de care vorbesc procurorii anticorupție că i-ați fi furat sau primit drept mită. Scoateți-i din conturi, vindeți-vă proprietățile, colecțiile de genți și pantofi, memoriile, fotografiile de colecție. Faceți acest lucru și vă asigur că mulți dintre noi vă vor ierta greșelile comise cu sau fără voie în această viață.

Al dumneavoastră onest alegător,

Victor Nafiru

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget