Sexul vs Barza – Sexul şi biblioteca („Paul Iorgovici” din Reşiţa)

De: 
MATEI MIRCIOANE
15 octombrie 2013 - 22.12

Tinerii şi problemele lor sexuale a fost tema abordată de către medicul Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, la întâlnirea de astăzi cu liceenii de la Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa. Subiectul a fost dezbătut conform principiului că problemele pot fi mai uşor rezolvate dacă sunt abordate deschis şi frontal.

Peste 50 de elevi din clasa a XII-a, de la colegiul economic reşiţean, au asistat la cursul de spre sex şi sexualitate, au participat la dezbateri şi au pus întrebări, având în vedere că este o temă de maxim interes pentru tineri şi la şcoală nu se fac cursuri de educaţie sexuală. La întâlnire au participat şi cadre didactice de la colegiu. Necesitatea unor astfel de informări şi discuţii a fost subliniată, în deschidere, de către Dominique Zară, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, coordonatorul proiectului „Sexul vs Barza”, proiect iniţiat de către tânăra activistă din Bucureşti, Adriana Radu, în parteneriat cu fundaţia Marie Stopes International România. Dominique Zară a arătat că în România educaţia sexuală la tineri este foarte precară, fapt reflectat şi de numărul extrem de mare de naşteri la minore, ţara noastră fiind pe primul loc în Europa la acest capitol (aproximativ 5 la sută dintre minore devenind mame).

Medicul Dragoş Luca a vorbit deschis cu tinerii, pe un ton relaxat şi colegial, afirmând că astfel de cursuri ar fi la fel de necesare şi pentru părinţi, care nu ştiu să abordeze din timp subiectul cu copiii lor. Dragoş Luca a vorbit despre relaţiile sexuale protejate, despre contracepţie, bolile cu transmitere sexuală, abuzurile sexuale, deviaţiile sexuale, dragoste, respect, homofobie, planing familial, controlul medical, despre sursele credibile de informare şi multe altele.

Dintre multele afirmaţii interesante lansate de către Dragoş Luca, reţinem câteva: „Fetele sunt mai mature decât băieţii în raporturile sexuale”, „Sexul prelungeşte viaţa”, „Părinţii de astăzi sunt mai puţin pregătiţi decât tinerii de astăzi în ceea ce priveşte discuţiile deschise despre sex”, „Educaţia sexuală trebuie introdusă în şcoli”, „Filmele şi forumurile de discuţii pe internet nu trebuie considerate surse credibile de informare”, „Lipsa educaţiei sexuale are consecinţe foarte grave şi poate aduce chiar moartea”, „Sarcina unei eleve nu este infracţiune, eleva gravidă beneficiind de toate drepturile unei viitoare mame”, „Vaccinarea împotriva virusului HPV este cea mai sigură metodă de protejare împotriva cancerului de col uterin” etc.

Menţionăm câteva dintre întrebările puse de elevi: „Avortul poate periclita naşterile ulterioare?”, „La ce vârstă este recomandată începerea activităţii sexuale?”, „Cum să ne comportăm faţă de gay şi lesbiene?”, „De ce sunt considerate fetele mai mature decât băieţii în raporturile sexuale?”

Mai precizăm că acţiunea susţinută de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Reșița este urmare a invitaţiei lansate de către Irex România de a disemina informațiile referitoare la proiectul Sexul vs Barza proiect câștigător în cadrul competiției ReStart România 2012 – un program al TechSoup România realizat cu sprijinul unei finanțări Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sprijinit de Asociația FRONT și agenția digitală Good Afternoon. Proiectul este realizat în parteneriat cu Fundația Marie Stopes International România, iar acum și cu Programul „Biblionet”.

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget