Tristă sărbătoare, sub semnul dezastrului! Linia Oraviţa – Iam, în paragină

De: 
MATEI MIRCIOANE
22 august 2014 - 11.30

Gara CFR IamMiercuri, 20 august 2014, s-au împlinit 160 de ani de la inaugurarea primei căi ferate de pe teritoriul actual al României: Oraviţa – Baziaş. Cu această ocazie, un grup de reşiţeni a făcut o excursie pe linia Oraviţa – Iam, adică pe tronsnul care a mai rămas în funcţiune din acea realizare de pionierat a transporturilor din Europa.

Unul dintre participanţii la călătoria cu trenul pe linia Oraviţa – Iam, fotograful Dan Stănescu, a surprins mai multe imagini sugestive privind proporţiile dezastrului de pe prima cale ferată din ţară şi din gările părăginite. Vorbim despre porţiunea aflată încă în funcţiune, deoarece pe linia dezafectată, urmele a ceea ce a fost o realizare tehnică de excepţie abia se mai văd, fiind înghiţite de asaltul naturii şi de uitare.Viaductul din Oraviţa

Călătoria a început din Gara CFR Oraviţa (construită în anul 1847) şi a continuat pe traseul Răcăşdiuţa – Răcăşdia – Vrăniuţ – Berlişte – Milcoveni – Iam. Primul obiectiv remarcabil, şi încă impozant, este viaductul peste care linia ferată traversează câteva străzi din Oraviţa, viaduct finalizat în anul 1854. Au urmat gări şi halte pustii, aflate în paragină, cu săli de aşteptare în care nu mai aşteaptă nimeni, cu case de bilete în care nu se mai vând bilete. De altfel, în afară de grupul reşiţenilor, alcătuit din patru persoane, în tren au mai urcat doar doi călători, în Halta Milcoveni.

Gara RăcăşdiaCa fapt divers, semnalăm că pe clădirea gării din Răcăşdia, numele localităţii este scris RĂCĂJDIA, cu „J”, iar pe tabla de lângă linia ferată numele localităţii este scris RĂCĂŞDIA, cu „Ş”. Însă, pe una din feţele tablei, ultima literă nu a mai încăput, aşa că apare scris doar: RĂCĂŞDI.

Halta BerlişteDincolo de proporţiile dezastrului, călătorii reşiţeni, porniţi pe urmele istoriei, au semnalat dezinteresul autorităţilor faţă de eveniment. Astfel, unul dintre participanţii la excursie a notat:

„In data de 20.08.2014, cu ocazia implinirii a 160 ani de la inaugurarea primei cai ferate de pe teritoriul actual al Romaniei, Oravita- Iam, am facut o excursie in zona care a inclus si o calatorie cu trenul pe ceea ce a mai ramas din amintita ruta. Binenteles nici macar un banner, ca sa nu mai amintesc de faptul ca nici o prezenta oficiala nu a catadicsit sa marcheze evenimentul ! Desigur, altele sunt interesele politicienilor nostri in aceasta perioada”…Halta MilcoveniGara CFR Iam

Reamintim că fotografiile de pe traseu au fost realizate de Dan Stănescu şi menţionăm că cel care ne-a semnalat excursia aniversară este Horst Krucso, un reşiţean stabilit în Germania.Sala de aşteptare

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget