Veniți săptămâna viitoare, poate aveți noroc. Poate!

De: 
VICTOR NAFIRU
22 aprilie 2015 - 11.20

Victor NafiruDacă vreți să faceți mișcare dis-de-dimineață, luați la rând laboratoarele de analize medicale din Reșița. Mă rog, nu pe toate, ci doar pe cele dintr-un cartier al municipiului, să nu aveți atât de umblat. Asta în cazul în care vă asumați riscul de a vă enerva în ziua respectivă. Înainte de orice, vă asigur că este o ocazie nimerită pentru a vă întâlni prietenii pe care nu i-ați văzut de mult ori să socializați cu alte persoane venite cu aceleași probleme. Așteptarea la un astfel de laborator echivalează cu statul pe Facebook. Unul spune ceva, altul altceva, iar din necunoscuți ce erau la început, oamenii devin prieteni la plecare, fiecare ajungând să afle câte puțin despre bolile de care suferă celălalt și motivul pentru care a venit să i se ia sânge.

De așa ceva am avut și eu parte în această dimineață, după ce zilele trecute sunasem la alte cabinete pentru a mă interesa care dintre ele fac analize gratuite, doar pe baza trimiterii de la medicul de familie. Azi dimineață am trecut pe la laboratoarele cu personalul cărora nu reușisem să vorbesc la telefon. Pe ușa primului laborator ieșit în cale trona un anunț, scris de mână, cu litere de-o șchioapă: „S-au epuizat fondurile pentru analize gratuite“. Întreb: „Cu ce sunt eu de vină că s-au epuizat fondurile?“ , iar o voce candidă, de asistentă, mă liniștește: „Ne pare rău, încercați luna viitoare“. Am primit și un număr de telefon, scris pe o bucățică de hârtie, să nu fac drumul degeaba.

Alt laborator, același anunț, de data aceasta cules pe computer. Îi spun doamnei din fața mea că am trimitere de la medicul de familie. „Și ce-i cu asta, și alții au și tot în aceeași situație se află și ei“, pare să-mi spună asistenta. Întreb și aici când să mai vin și mi se răspunde printr-o ridicare de umeri. „Vă dau, însă, un număr de telefon, sunați și vedem atunci“. O altă bucățică de hârtie și îmi continui drumul spre un laborator despre care cineva îmi spunea că nu ar fi atât de aglomerat. Povești. „Mai treceți pe aici, pe la începutul lunii mai“, mă sfătuiește tanti în halat alb, care îmi face o programare. „Bine, dar sunt asigurat, iar dumneavoastră aveți relații contractuale cu Casa de Asigurări“, încerc eu să-i explic femeii, agățându-mă de faptul că orice asigurat are dreptul la un set de analize gratuite la nu știu cât timp. Se uită la mine de parcă aș fi căzut de pe lună, apoi îmi răspunde: „Dumneavoastră nu știți cum merg lucrurile? Cu ce suntem noi de vină că s-au epuizat fondurile?“

Așa e. Femeia avea perfectă dreptate. Serviciul său este să înregistreze pacienții pe calculator, să le ia sânge din venă, să-i programeze și să le spună când să treacă după rezultat. Ea nu are nici o vină că m-am găsit să-mi fac analizele taman acum când nu sunt fonduri. Și, ce dacă am plătit o viață întreagă asigurările de sănătate? Dacă nu sunt fonduri, nu sunt, și cu asta basta. Prea multe pretenții de la un sistem sanitar bolnav și vai de curul lui. Alți pacienți au murit pe patul de spital, cu analizele făcute la zi, și nu s-a mai făcut atâta tărăboi. Eu de ce aș face-o, să mă dau rotund în fața prietenilor?

Așa că, las vorbă familiei, în cazul în care mi se întâmplă ceva rău, să sune la telefoanele primite de la asistentele drăguțe din această dimineață, să nu mă mai programeze pe când or veni fondurile...

Copyright © 2010-2015, Argument, ISSN 2457–1067. Toate drepturile rezervate. | Citeste Termenii si conditiile. | Realizat si intretinut de LIDER DESIGN.
Powered by Morgan&Men SEO Consulting - Widget