24 noiembrie 2019 este ziua în care ne alegem președintele (UPDATE)

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75

Aproape 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne pentru a alege președintele pentru următorii cinci ani. La ora 7,10, pe la cele 18.000 de secții de votare din țară trecuseră 116.000 de oameni, iar în Caraș-Severin, 2.600, reprezentând 1% din totalul alegătorilor așteptați să voteze astăzi. În afara granițelor, până aseară votaseră 383.000 de persoane, cu aproape 100.000 mai mulți decât cei care votaseră până la acest moment în turul 1. Cele mai multe voturi vin din Italia, Marea Britanie, Germania și Franța, acolo unde sunt și cele mai mari comunități românești.

Ținând seama de condițiile meteorologice favorabile, este de așteptat ca să avem parte de o prezență consistență la urne.

Potrivit Constituției, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, reşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Lupta se duce nu doar între cei doi candidați, ci și între Dreapta și Stânga de pe eșicherul politicii românești. O dispută care nu de puține ori a depășit, nu doar în campania electorală, limita fair-play-ului, ceea ce și explică dezbinările din societatea românească.

Așadar, Viorica Dăncilă sau Klaus Iohannis? Răspunsul la această întrebare îl vom avea la sfârșitul acestei zile în care este important ca fiecare să-și exprime votul.

UPDATE, ora 13.15
Prezenţa la vot, raportată la ora 13.00, pentru judeţul Caraş-Severin era de 21,30%. Conform datelor statistice, cărăşenii ce s-au prezentat până acum la secţiile de votare au vârstele cuprinse între 45 şi 64 de ani, cei mai mulţi fiind de sex masculin. Ca şi în turul doi, cei mai mulţi votanţi au ieşit să îşi exercite dreptul în mediul urban.

UPDATE, ora 13.50
Conform poliţiştilor cărăşeni, cinci persoane din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Caraş-Severin au solicitat până acum să voteze. Până în momentul de faţă, la nivelul judeţului se fac cercetări cu privire la o sesizare făcută prin 112, referitor la faptul că în localitatea Vrani, cinci persoane din satele aparţinătoare comunei au fost transportaţi la vot cu microbuzul şcolar.

UPDATE, ora 19.00
Cu două ore înaintea închiderii secţiilor de votare, la nivelul judeţului, prezenţa la vor era de 43,51%. Conform statisticilor, din cei 265.251 înscrişi pe listele permanente, 1.572 au solicitat urna mobilă, iar prezenţa cea mai mare a fost cea din mediul urban.