Clubul Montan Caransebeş a împlinit 25 de ani

Clubul Montan Caransebeş a aniversat marţi, 3 decembrie, 25 de ani de activitate, printr-o serie de acţiuni care au început la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, cu vernisajul expoziţiei „Turismul Montan”, care a cuprins obiecte folosite sau adunate în diverse expediţii de membrii acestei asociaţii.

Aici, preşedintele clubului, cunoscutul alpinist Cornel Galescu, le-a vorbit celor prezenţi – reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, elevi, colegi şi prieteni împătimiţi de aventură – despre cei 25 de ani scurşi de la înfiinţare, afirmând că, dacă ar trebui să sintetizeze sfertul de veac scurs de atunci, l-ar numi, printr-un singur cuvânt – „Prietenie”.

Reprezentantul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, a spus că, în ceea ce priveşte activitatea în domeniul turismului a acestei instituţii, acolo există o echipă tânără, care se mişcă foarte bine în promovarea potenţialului judeţului. „În ceea ce-l priveşte pe Cornel Galescu, nu am nicio îndoială că el îşi va continua activitatea, mai mult pe aceea din ultimul timp, de profesor vizavi de copiii pe care îi are în tabără atât iarna, cât şi vara, el fiind atât de aglomerat încât cred că-i mai rămâne decât puţin timp în care să-şi desfăşoare proiectele sale personale. Cred însă că e vremea să se dedice mult mai mult activităţii de instruire a unor viitori alpinişti, viitori schiori, pentru că, participând întâmplător la mai multe concursuri de schi organizate pe Muntele Mic, am rămas surprins ce copii talentaţi avem în această zonă”, a mai spus Ilie Iova.

„Deşi cu Coco Galescu nu am avut o colaborare directă, l-am admirat tot timpul, încă din perioada în care citeam despre expediţiile şi faptele sale temerare, şi întotdeauna ne-am simţit mândri că, pe lângă alte surogate de exponenţi ai societăţii, avem în Caransebeş şi un astfel de om, care a purtat numele oraşului şi al României în diverse acţiuni, de alpinism în principal, fiindcă Coco şi-a urmat întotdeauna visul său de a cuceri, el a fost un cuceritor”, a declarat şi primarul Felix Borcean.

De la muzeu, participanţii s-au deplasat la Galeria de Artă „Corneliu Baba”, unde a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Activităţi şi expediţii naţionale şi internaţionale”.

Manifestarea s-a încheiat la sediul Casei de Cultură, cu o proiecţie de film, cu depănarea unor amintiri şi prezentarea activităţii Clubului Montan Caransebeş.

„Îmi face plăcere să povestesc despre continuitatea pe care Clubul Montan a încercat să o promoveze, şi când spun asta îmi amintesc de mişcările turistice din perioada interbelică, iniţiate de Clubul Turistic Bănăţean, a spus Cornel Galescu. Cu toate că acesta a activat doar cinci ani, au rămas în urma lui nişte lucruri extraordinar de importante şi de valoare, cum ar fi Monumentul Turismului, prima cabană în zona Cuntu, citeam zilele trecute în revistă despre eforturile pe care le-au făcut atunci când s-a construit primul drum către Muntele Mic, au fost plecate delegaţii de la Caransebeş la Bucureşti, ca să convingă conducerea centrală să investească în acest drum, au apărut primele cabane pe Muntele Mic, a fost un entuziasm extraordinar. Eu am considerat că această zonă, şi în special oraşul Caransebeş, care este înconjurat de trei masive muntoase diferite – Semenic, Ţarcu şi Poiana Ruscăi –, merită să aibă o tradiţie, aici merită să existe un interes pentru turismul montan. Am avut şansa să întâlnesc doi băieţi inimoşi, pe Florin Grama şi pe Adrian Prelipceanu, şi împreună cu ei, în 1994, am pus bazele acestei organizaţii. Dacă stau bine să mă gândesc, este printre cele mai vechi entităţi juridice din municipiu, cel puţin printre ONG-uri. Sigur, nu ne-a fost uşor, am întâlnit şi foarte multe obstacole, am avut tentaţii, am avut obiective majore, am avut şi sincope, şi bucurii, s-au legat şi prietenii, s-au format chiar familii în urma acestor prietenii, şi, dincolo de aspectul sportiv, legat de performanţă, peste ani a rămas o mare prietenie şi, chiar dacă mulţi membri au plecat în alte zone, şi-au găsit un rost în viaţă în alte oraşe sau în alte ţări, a rămas acest spirit”, a mai spus Cornel Galescu.