Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat undă verde abrogării recursului compensatoriu

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, raportul favorabil pe proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu. Proiectul, iniţiat de un număr de zece deputaţi PNL în luna februarie a acestui an, a fost respins de Senat, legislativ sesizat, pe 11 iunie. Potrivit amendamentului votat astăzi, vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi

Valeria Schelean-Șomfelean, deputat de Caraș-Severin și membră a Comisiei juridice, a ținut să ne spună: „Prezent la dezbateri, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a subliniat faptul că poziția Guvernului României este de a susține acest demers, precum și că această abrogare a legii recursului compensatoriu trebuie realizată tot prin intermediul unui proiect legislativ, iar nu prin ordonanță de urgență. De asemenea, ministrul Justiției a precizat faptul că, în vizita pe care o va întreprinde la CEDO, va explica și la nivel european necesitatea abrogării acestui act normative  și că va discuta cu privire la măsurile pe care Guvernul României urmează a le întreprinde pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare”.

Potrivit Mediafax, „Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare“.

FOTO: Digi 24