Felix Borcean: „Domnul doctor Borcean aruncă fumigene, după care pleacă la Bucureşti”

Zilele trecute, pe postul de televiziune Kanal D a fost difuzat un reportaj amplu, în care Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş era prezentat ca fiind un fel de loc apocaliptic, întunecat şi friguros, în care colcăie bacteriile şi viruşii. De altfel, nici primarul Caransebeşului, Felix Borcean, nu a negat starea actuală în care se găseşte Spitalul municipal, însă, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o imediat după aceea chiar la sediul unităţii medicale, alături de managerul Octavian Dena, de directorul medical Bhupinder Singh şi de directorul economic, a ţinut să vină cu câteva precizări.

Edilul a declarat că problemele cu care se confruntă spitalul nu sunt de ieri, de azi, însă în ultimul timp a observat un fel de război care se duce în presă între două tabere, referindu-se aici la Primărie şi la o parte din personalul medical al spitalului. În opinia sa, conflictul se datorează unor măsuri pe care actuala conducere a unităţii, împreună cu el, încearcă să le ia pentru redresarea spitalului.

„După cum se ştie, spitalul este înglodat în datorii, care, la fel, nu sunt de ieri, de azi, şi ele se ridică la aproape 10 milioane de lei. Am organizat această conferinţă de presă pentru a dovedi că nu se fereşte nimeni de presă, aşa cum s-a speculat în acel reportaj. Imaginile prezentate la televiziune sunt reale în totalitate, pot să confirm lucrul acesta, însă tendenţiozitatea reportajului constă, cred eu, în faptul că au fost prezentate verbal anumite aspecte pe care vreau să le contracarez, cum ar fi faptul că primarul, adică eu, nu ar fi preocupat de soarta spitalului, că vin aici foarte rar, sau că centrala spitalului nu funcţionează, chiar ieri (25 septembrie, ziua difuzării reportajului – n.r.) a intrat în probe, şi, de asemenea, nu era tocmai reală informaţia conform căreia curtea din spate a spitalului arată deplorabil. Parţial, e adevărat, dar nu este chiar şerpărie, cum specula dl doctor Gheorghe Borcean într-un interviu acordat postului Radio Reşiţa. Problema medicamentelor, de asemenea, nu este tocmai reală. Într-adevăr, sunt pacienţi care sunt nevoiţi să-şi cumpere anumite medicamente, poate chiar substanţă de contrast, dar asta este o problemă generală în sistemul de sănătate din România, nu s-a descoperit nimic nou la spitalul din Caransebeş, iar din discuţiile pe care le-am purtat astăzi am înţeles că există un stoc de medicamente de circa 120.000 de lei, în momentul  de faţă, în spital, doar în farmacie, separat de stocurile de pe secţii. Că nu ajung la pacienţi, este problema medicilor. Eu nu pot interveni în actul medical. Este o falsă problemă cea cu medicamentele”, a spus Felix Borcean.

Felix Borcean a adăugat că spitalul întâmpină mari dificultăţi în achiziţionarea medicamentelor, deocamdată lucrându-se doar cu un singur furnizor, conducerea unităţii fiind oarecum constrânsă să colaboreze doar cu o anumită firmă, din cauza datoriilor înregistrate la alţi furnizori.

Referitor la afirmaţia din reportaj, conform căreia la spital nu s-au mai făcut investiţii de mulţi ani, edilul a prezentat o situaţie a acestora, însă doar din 2016, de când a fost ales primar. Astfel, în primul an s-au montat geamuri şi uşi la Secţia reanimare, a fost reparat acoperişul spitalului, dar şi al policlinicii, au fost efectuate reparaţii la ascensor, la Salonul ATI şi la Maternitate. În 2017, a fost amenajat Cabinetul EKG, în 2018 a fost reabilitat un salon ATI, s-au înlocuit ferestrele la Secţiile neurologie şi cardiologie, s-a lucrat la instalaţia de gaze la ATI, iar anul acesta a fost reparat iluminatul pe coridorul de acces spre Morgă, o investiţie foarte mare, acolo fiind înlocuite şi uşile, au fost executate reparaţii în trei saloane de la Secţia pediatrie şi s-a amenajat salonul pentru Urgenţe pediatrie.

Referindu-se la datoriile spitalului, edilul a concluzionat că, chiar şi dacă acestea s-ar achita în prezent, unitatea medicală tot ar înregistra datorii, oricâte eforturi s-ar face în acest sens. „Dacă, să  zicem, de mâine datoriile sunt achitate, de poimâine vom intra din nou pe datorii, pentru că bugetul de salarii reprezintă 93 la sută din bugetul spitalului, salarii care au crescut foarte mult între timp. Şi, dintre spitalele de acest gen, care funcţionează în oraşe cu 20.000 de locuitori, cu siguranţă acesta este singurul care nu are ambulatoriu integrat, un caz care a trezit întrebări şi la Ministerul Sănătăţii. Or, noi tocmai acest lucru am vrut să-l facem şi văd că asta deranjează pe o parte din personalul medical al spitalului”, a mai spus primarul municipiului.

Octavian Dena a lămurit, la rândul lui, câteva aspecte prezentate în reportaj. Astfel, conform managerului unităţii medicale, toaleta distrusă va fi reabilitată total şi gratuit de un agent economic din Caransebeş, despre salonul de la Blocul operator va purta discuţii cu reprezentanţii Primăriei, dar, oricum, acea sală de operaţii nu se folosea. Octavian Dena a dat asigurări că va căuta resursele financiare pentru a putea remedia cât mai repede problemele din spital, adăugând că, într-un sistem subfinanţat, este foarte greu să faci asemenea investiţii.

Referitor la pacientul care, în reportaj, a recunoscut că a dat şpagă 600 de euo pentru o operaţie la picior, cei prezenţi la conferinţa de presă au spus că nu ştiu despre ce medic este vorba, dar – a precizat Octavian Dena – aceasta a fost cea mai gravă problemă prezentată de Kanal D.

Felix Borcean a adăugat că toate disputele dintre el şi dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, sunt urmare a măsurii absolut fireşti a administraţiei locale de a reînfiinţa ambulatoriul spitalului. „Pentru spitalul din Caransebeş, aceasta este o condiţie absolut obligatorie pentru a creşte încasările, fiindcă de asta ne plângem, că nu avem bani, că cresc permanent datoriile, dar nu am luat aceste minime măsuri care să îmbunătăţească veniturile la bugetul spitalului”, a spus primarul municipiului.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Octavian Dena a anunţat că Laboratorul de analize urmează să fie internalizat ca servicii de analize de laborator, începând cu data de 1 noiembrie, fiind al spitalului, aşa cum a fost până acum cinci ani, când serviciul s-a externalizat, moment din care unitatea medicală a primit doar 20 la sută din încasări.

Aducând în discuţie cele 93 de procente din bugetul spitalului care se duc pe salarii, primarul a adăugat că s-a luat în calcul şi posibilitatea reducerii personalului, însă, dacă ar trebui să se respecte toate procedurile, organigrama spitalului nu este acoperită, deoarece prevede 550 de posturi, iar angajaţii sunt în număr de 470, una dintre soluţiile pentru eficientizarea activităţii fiind ca medicii, şefii de secţii şi conducerea spitalului să poarte discuţii şi să înţeleagă că se poate face o restructurare nu a numărului de persoane, ci a redistribuirii pe secţii a asistentelor.

În încheiere, Felix Borcean a lămurit, într-un fel, de unde a pornit tot scandalul iscat în jurul spitalului din Caransebeş, atunci când Octavian Dena a declarat că funcţionează şi cazanele de la centrala termică, acestea fiind două zile în probe. „Domnul dr. Borcean aruncă nişte fumigene, după care pleacă la Bucureşti, fumigene care să ne preocupe pe noi, fiindcă ăsta a fost semnalul de alarmă şi pentru presa centrală, că sunt cazanele desfăcute, există perspectiva frigului şi noi nu avem căldură… Lumea, dacă aude asta din gura preşedintelui Colegiului Medicilor, zice că aşa este. Şerpărie în spate, cobre… Eu numai cadavre vedeam prin lifturi, grozăvii din astea, aşa era prezentată situaţia în comunicatul dlui dr. Borcean la Radio Reşiţa… Spitalul este copilul lui. Acest om a fost 20 de ani director la acest spital, practic îşi repudiază propriul fiu… Şi toate astea pentru că nu este de acord cu înfiinţarea acestui ambulatoriu integrat, pentru că acel ambulatoriu privat este creaţia lui, pentru că acolo se câştigă alţi bani, deşi cred că acum nu mai putem să-i considerăm pe medici chiar aşa nefericiţi financiar. Asta nu înseamnă că suntem împotriva medicilor. Eu sunt de acord să câştige şi mai mult, dar să lucreze corect, faţă de spital în primul rând. Pentru că, dacă nu, atunci se va închide şi să văd unde se mai duce distinsul preşedinte al Colegiului Medicilor să-şi desfăşoare activitatea”, a mai spus Felix Borcean.