Gargară liberală

Au trecut două luni de conducere liberală în România și mulți se întreabă dacă Orban și ai lui doresc cu adevărat alegeri anticipate. Cu siguranță că USR pare formațiunea cea mai interesată de așa ceva. Oamenii lui Dan Barna au spus asta de la început, ca una dintre condițiile susținerii guvernării liberale.  Până acum, PNL nu dă semne că ar vrea așa ceva. Este adevărat, nu a existat declarații explicite în acest sens, dar nu-ți trebuie multă școală să înțelegi că peneliștii par mulțumiți cu ce au obținut după căderea guvernului PSD. Par mai de grabă interesați de conservarea situației pe care o au sub control, să se întărească numeric cu parlamentari de la alte formațiuni, decât să pună de anticipate.

Altfel nu se explică faptul că a deschis calea migrării către acest partid a traseiștilor de profesie. A celor care nu au mumă, nu au tată când e să facă politică de mahala. Să luăm exemplul lui Daniel Constantin. Din 2006, anul în care a intrat sub pulpana lui Dan Voiculescu la Partidul Conservator, a trecut senin pe la ALDE și Pro România, pentru ca din această lună să devină liberal. Și nu oricum, plecând de jos, ca tot membrul de partid simplu care crede sincer într-o doctrină, ci primind funcții peste tot unde a fost. N-avea 30 de ani când a devenit ministru din partea conservatorilor, în Pro România lui Ponta ajunsese vicepreședinte, iar acum, liberalii l-au cooptat în structurile centrale de conducere ale partidului. Doar pentru că a votat investirea Guvernului Orban. Nu contează că este un produs al securistului Dan Voiculescu și că și-a plimbat curu’ pe la patru partide.  La fel și în cazul altui deputat cooptat în PNL odată cu Daniel Constantin. Mircea Baniaș s-a plimbat pe la PDL, apoi a trecut la PNL, de acolo s-a înregimentat politic sub comanda aceluiași Voiculescu, la PC, ca să treacă după aceea la ALDE și Pro România, iar acum să revină în PNL. Care doctrină? Care ideologie? Povești de adormit copiii. Gargară liberală, nimic altceva.

Și mai e o dovadă că PNL este mai degrabă interesat să-și conserve puterea decât să organizeze alegeri anticipate. Partidul condus de Victor Ponta va primi bani de la stat, printr-o derogare de la Legea bugetului, deși nu ar avea acest drept. Dar ce contează acest lucru, dacă Ludovic Orban vrea să-i răsplătească  pe toți cei care l-au ajutat să ajungă la ciolan.

Oare, aceasta este România normală din sloganul de campanie al liberalilor? Probabil, că și liberalii sunt români!