În anul şcolar 2018-2019 elevii din Caraş-Severin au comis mai multe infracţiuni faţă de colegii lor

În cadrul Colegiului Prefectural organizat astăzi, 25 iulie, Viorel Avram, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, a prezentat o situaţie privind infracţiunile comise în cursul anului preuniversitar 2018-2019, la nivelul județului. Astfel, au fost sesizate 15 infracţiuni comise în mediul şcolar preuniversitar, în scădere cu patru infracțiuni faţă de anul şcolar precedent.

„Din totalul acestora, 11 au fost sesizate în mediul urban, iar patru în mediul rural. Toate infracţiunile au fost săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ. Infracțiunile sesizate în incinta unităților de învățământ au fost comise pe raza următoarelor localități: Reșița – 3 infracțiuni, Anina – 2 infracţiuni, Bocșa -2 infracțiuni Caransebeș – 1 infracțiune, , Băile Herculane – 1 infracțiune, Oțelu Roșu -1 infracțiune, Moldova Nouă – 1 infracţiune, Sasca Montană – 1 infracţiune, Potoc – 1 infracţiune, Obreja – 1 infracţiune şi Vărădia– 1 infracțiune”, a spus şeful IPJ.

De asemenea, 13 fapte penale au fost comise de către autori cunoscuţi, iar două fapte de furt au fost comisă de autori neidentificaţi, iar din totalul numărului de autori de infracţiuni, 12 sunt elevi. Cele mai multe infracţiuni au fost cele de „lovire sau alte violenţe (11 fapte – 73,33%), „furturile” ( 2 fapte – 13,33%), ,,vătămarea corporală din culpă” (o faptă – 6,66%) și „portul de obiecte periculoase fără drept” ( o faptă – 6,66%).

Reprezentantul Poliţiei a precizat că printre cauzele infracţiunilor se numără faptul că şcolile nu au fonduri financiare necesare asigurării unităţilor de învăţământ cu pază umană şi sisteme tehnice de supraveghere video, mai ales în mediul rural, sau lipsa de cooperare a conducerilor unităţilor de învăţământ cu privire la aplicarea regulilor de bune practici recomandate de către poliţişti. De asemenea, furturile sunt greu de stopat din cauza imposibilităţii de a crea spaţii destinate asigurării bunurilor elevilor.