La Rusca Teregova, polițiștii sunt cu ochii pe un botez ce are loc în Căminul cultural, aflat la câțiva metri de secția de votare

Situație inedită la una dintre secțiile de votare din comuna Teregova. Mai precis, la cea din satul Rusca Teregova unde în duminica alegerilor are loc o mare petrecere, prilejuită de creștinarea unui copil. Botezul a fost programat din timp, ca de altfel și petrecerea care are loc la Căminul cultural.

De aici și până la discuții pro și contra pe seama Legii 370/2004, republicată în 2019, pentru alegerea președintelui României, nu a fost decât un pas, mai ales că legiuitorul a prevăzut clar că: „În ziua votării, între orele 7-21 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare prevăzut la alin. (6)

Potrivit legii, prin „spaţiul de protecţie al secţiei de votare“ se înțelege curtea acestuia, intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri. Or, Căminul cultural se află la nici 25 de metri disatanță de secția de votare.

Ținând seama de aceste prevederi, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Cum? Apelând la polițiștii care vor veghea ca legea să nu fie încălcată.

Sesizat, Biroul Electoral Județean „a pasat“ responsabilitatea unui răspuns concret către „vocea unică“, responsabilă cu comunicarea la nivel de județ, Alina Boieru, purtător de cuvânt al IPJ Caraș-Severin care a invocat aceeași lege precizând că: „Organizatorul (familia, n.r.) poartă răspunderea în cazul în care invitații consumă băuturi alcoolice în stradă. Dacă vom primi sesizări în această direcție, vom lua măsurile ce se impun. Până acum, însă, nimeni nu a sesizat vreo abatere în acest sens.“

Altfel spus, până la  ora 21, când se vor închide urnele, invitații vor trebui să se abțină de la orice exces specific în astfel de situații. Cei ce nu respectă legea vor fi amendați cu sume ce merg de la 1.500 la 4.500 de lei. Cine va plăti, dacă va fi cazul? E greu de stabilit în situații de acest gen în care legea e interpretabilă.