La spitalul din Caransebeş nu se pune problema căldurii, la iarnă

În cadrul unei discuţii purtate recent cu managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Adrian Cican, acesta ne-a vorbit despre câteva dintre problemele cu care se confruntă unitatea medicală.

Referitor la suma de 1 milion de lei, direcţionată de Primărie spre unitatea medicală după ce a primit 3,1 milioane de lei ca urmare a Hotărârii de Guvern care a repartizat pe unităţi administrativ-teritoriale sumele defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, managerul spitalului a declarat că o parte din aceşti bani se vor duce pe anumite cheltuieli, precizând că a promis că în următoarele câteva luni îşi va începe activitatea ambulatoriul din spital. „Nu e vorba despre sume foarte mari pentru reabilitare, fiindcă medicii care au lucrat acolo şi-au amenajat spaţiile, dar sunt anumite condiţii, pentru că sunt 16 cabinete pe care vrem să le deschidem, iar asta implică anumite costuri. O parte din bani, cel mult 150.000 de lei, vor merge în această direcţie”.

În ceea ce priveşte asigurarea încălzirii pe timpul sezonului rece, Adrian Cican a spus că nu vor fi probleme, şi că a invitat toţi marii creditori ai spitalului, respectiv primii 13, care susţin în proporţie de 90 la sută unitatea medicală ca urmare a datoriilor pe care aceasta le are către ei, şi aceştia au înţeles situaţia. „Avem deja un grafic de eşalonare care e în curs de semnare cu toţi aceşti mari creditori. Nu i-am omis nici pe cei mici, şi am obţinut chiar un acord de parteneriat, acum, firma cu care avem contract pentru furnizarea de gaz şi energie este dispusă să investească în spital, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Deci, pe lângă că nu există pericolul de a ne tăia gazul şi curentul, ea devine parteneră”, a adăugat Adrian Cican.

La sfârşitul lunii septembrie, spitalul înregistra datorii de 11,2 milioane de lei, cel mai mare creditor fiind firma care asigură mâncarea şi serviciul de spălătorie, cu 3,4 milioane de lei, apoi societatea care a întreţinut laboratorul, cu 1,1 milioane de lei, şi „Neuromed”-ul, cu 1,3 milioane, care – a spus Cican – a înţeles foarte bine situaţia, iar datoriile au fost date ca şi creanţe la ANAF, unde s-a început deja plata eşalonată a acestora.