Patrioți vs (ne)patrioți

Am intrat pe ultima sută a calificărilor pentru finala ce are drept miză câștigarea Cotroceniului. O luptă dusă aprig pe alocuri, cu candidați  împărțiți în trei categorii: cu șanse foarte mari, candidați cu șansă și candidați fără nicio șansă. În prima categorie, unii i-au plasat pe Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Dan Barna. Practic, candidații susținuți de partidele care fac jocul pe eșicherul politic românesc. Au existat și dintre aceia care cred că Iohannis este indiscutabil cap de serie numărul 1, un fel de Djokovici al tenisului, că tot îi place neamțului să joace acest sport. La un moment dat, exista un sondaj care răsturna binișor ordinea candidaților. Între cei trei din față, electoratul l-a strecurat pe Mircea Diaconu. Și, nu oricum, ci pe locul doi, ceea ce pare surprinzător pentru un candidat ce nu are susținere de partid.

În fine, cu sau fără Diaconu, este de așteptat ca Iohannis să câștige un nou mandat. Liberalii, pe care i-a apucat grija de țară și popor, spun că trag tare ca neamțul să câștige din primul tur, pentru ca bugetul să facă o economie importantă de bani. Ce ar trebui să se întâmple ca dorința lor să se împlinească? În niciun caz minuni. Lumea știe cine este Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna și ce au făcut ei până acum. Știe ce le poate capul, până unde trebuie crezuți și de unde încep minciunile electorale. Unii o vor susține pe Viorica Dăncilă, că „e de-a noastră din popor, cinstită, curată și curajoasă“, cum spunea un amărăștean zilele trecute. Un fel de Ana Ipătescu din urmă cu un secol și jumătate. Alții îl preferă pe Klaus Iohannis, din aceleași motive pentru care am importat monarhia, tot acum 150 de ani. Practic, e disputa dintre PNL și PSD. Dintre două curente care se tot luptă de câțiva ani pe scenă noastră politică și care, respectând adevărul, n-au făcut mai nimic pentru România.

Rămâne de văzut cine va câștiga: patrioții care nu știu limba engleză, vorba Vioricăi Dăncilă, ori cei care au ales să trăiască departe de casă împinși de la spate de cei ce au condus țara în spiritul minciunii, a patriotismului și a valorilor acestuia.