Sute de participanţi la „Alaiul Primăverii“ de la Reşiţa

În organizarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin (CJCPCT), sâmbătă, 20 aprilie, Bulevardul Republicii, din Reşiţa, a fost, timp de o oră, o imensă scenă pe care au defilat formaţii folclorice din toate zonele judeţului. „Alaiul Primăverii“ o manifestare artistică de înaltă ţinută care vine din secolul trecut, ajunsă la ediţia a 38-a în acest an.

Chiar dacă nu toate formaţiile folclorice au dat curs invitaţiei organizatorilor, reşiţenii s-au bucurat de un astfel de eveniment, admirând frumuseţea costumelor populare, tinereţea participanţilor şi talentul dansatorilor şi soliştilor vocali şi instrumentişti care au urcat pe scenă.

Prezent la alai, în calitate de tată de băiat dansator, Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului judeţean, ne-a mărturisit: „Ne bucurăm că suntem astăzi împreună la a 38-a ediţie a Alaiului Primăverii, că am avut parte de o vreme însorită şi caldă, că am putut admira frumuseţea costumelor populare purtate de aceşti tineri ce vor duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile Banatului de Munte. Şi ca să se înţeleagă bine, nu este o competiţie a formaţiilor participante, ci o paradă a tot ce înseamnă folclor autentic“.

Ioan Benga, managerul CJCPCT, a vorbit despre manifestare cu gândul la viitor, mulţumind prezentului: „În numele meu şi al instituţiei pe care o conduc, vreau să mulţumesc conducerii Consiliului judeţean, care este finanţatorul direct al acestei instituţii, vreau să mulţumesc şi doamnei deputat (Luminiţa Jivan, n.r.) că este alături de noi, pentru că doar aşa vom reuşi, aducând aceste formaţii într-un cadru organizat să stârnim interesul pentru valorile autentice ale folclorului nostru. Nu vreau să promit, dar vă garantez că începând de la anu vom asista la o emulaţie puternică, pentru că oamenii doresc să vină spre noi şi vor să se întâlnească la astfel de acţiuni la care se simt minunat.“

La fel de încântată s-a dovedit şi deputata PSD Luminiţa Jivan: „Mulţumesc frumos organizatorilor că am putut lua parte la o acest eveniment minunat. Caraşul are atât de multe zone frumoase, atât de multe costume populare frumoase. Mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a dat parte de o vreme extraordinar de frumoasă, urez succes acestui eveniment, urez succes organizatorilor şi vreau să-i felicit cu această ocazie şi să ne bucurăm împreună de acest eveniment.“

După parada costumelor populare, a ansamblurilor folclorice şi a fanfarelor, scena din Piaţa Tricolorului a fost pusă la dispoziţia participanţilor, care au încântat numeroşii spectatori cu suite de brâuri, de ardelene şi cântece din toate zonele folclorice ale Caraş-Severinului.