Un ministru și mai multe întrebări

A greșit sau nu Marcel Vela acceptând nominalizarea la șefia Ministerului de Interne? Nu i-ar fi fost mai bine să fi stat în banca lui și să se fi luptat „la baionetă“ cu pesediștii în comisiile Parlamentului, așa cum susținea la un moment dat? Sau, nu ar fi trebuit să ia în calcul faptul că acest guvern poate fi unul de sacrificiu în condițiile în care susținerea sa este una dificilă, practic imposibilă? Și, toate acestea, dincolo de toate cele ce ar putea să apară legate de trecutul său de politician?

Știm cu toții că lumea este rea și invidioasă când vede pe altul că prosperă din punct de vedere material, se descurcă ori urcă pe scara ierarhiei. În cazul de față, a politicii. Că e plin pământul de cârcotași și pizmuitori. Imediat ce încerci să te ridici, îți scot vorbe, îți terfelesc imaginea și te blamează doar de dragul can-can-ului. Oameni răi, care doar din asta trăiesc. Și ca o dovadă că este așa, au ieșit deja la inerval cu tot felul de chestii legate de subevaluarea și de vânzarea unor terenuri din patrimoniul primăriei pe care o conducea, de cumpărarea și vânzarea unui autoturism, de nu știu ce terenuri în zona montană. În plus, băieții au scos de la naftalină înregistrarea unei emisiuni TV, de acum trei ani, în care se vorbea despre Vela, baronul de Caraș-Severin și afacerile lui. C-o fi ceva adevărat sau nu, e o altă poveste. Cert este că mulți alții vor continua să-și amintească vrute și nevrute legate de trecutul său.

Asta-i lipsea lui Marcel Vela după ce a făcut curățenie în organizația județeană, scăpând de Torma și de Borcean? Simțea nevoia să i se spună acordeonistul de Armeniș? Să i se amintească de mită și de dosare penale? Nu era mai bine să fi stat pe fundul lui, cum se spune în popor? Să-și fi văzut de naveta București-Caransebeș, de întâlnirile cu alegătorii din Cornereva, Ezeriș și Lăpușnicu Mare? De un prânz sănătos cu coleșă, clisă friptă, brânză și tochitură de vânat? De conferințele de presă de la Reșița, de interviurile din presa locală? Ori de campania electorală din județ? Să fi pregătit în bunăvoire alegerile locale din vară?

Mă întreb, ca omul simplu din popor, pe cine lasă la conducerea organizației PNL Caraș-Severin în lipsa sa? Pe Andrei Ungur? Exclus. Pe Coajă? La fel de exclus. Pe Hadrian Popescu? Și mai exclus! Nu există oare riscul ca prin plecarea lui în minister să se slăbească unitatea de monolit a unei organizații care până acum își trăgea seva aproape în exclusivitate din Caransebeș? Să fi renunțat Vela la Consiliul Județean Caraș-Severin de dragul de a fi ministru, ori se gândește că de la București lucrurile se vor rezolva de la sine? Și încă ceva, va fi Marcel Vela un ministru echidistant sau va plăti polițe în numele partidului din care face parte?

Întrebări, și nicidecum insinuări de genul celor apărute în spațiul public la care, cu siguranță, Marcel Vela are răspunsuri, dar nu pentru acum, ci pentru când își va scrie memoriile.