Menu

Articol

Reclamat în instanță, fostul viceprimar Ioan Crina le arată tuturor cine e stăpânul la Maidan!

Ioan Crina

Fostul viceprimar al Reșiței și actual consilier județean, Ioan Crina, se află în mijlocul unei dispute care a făcut obiectul unei plângeri în instanță. Mai precis, SC HELP TRANS SRL Oravița,  a cunoscutului om de afaceri Marian Chirciu, a chemat în judecată pe SPEED PROD SRL Reșița, solicitând ca, pe baza ordonanței președințiale, instanța să oblige pârâta să respecte de îndată dreptul de trecere al reclamantei pe drumul public ce face legătura dintre DJ Oravița-Ciudanovița (cartier Brădișorul de Jos) și cariera de piatră „Maidan” aflată în exploatarea SC HELP TRANS SRL.

Instanța a admis în parte această cerere, obligând pârâta, SPEED PROD SRL, să „respecte dreptul de trecere al reclamantei spre obiectivul - cariera de piatră Maidan (...), să oprească orice lucrări de construcție pe drumul istoric existent”.

Totodată, instanța a dispus ca executarea hotărârii civile să se facă fără somație sau trecerea unui termen.

În aceste condiții, joi, 27 aprilie, la locul cu pricina, s-au înfățișat doi polițiști, executorul judecătoresc Nicolae Nebunu și patronii celor două firme: Ioan Crina și Marian Chirciu, cu scopul de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească.

După mai bine de două ore de discuții contradictori nu s-a ajuns la ceea ce ar fi trebuit să se ajungă de fapt și ce stă scris în hotărârea judecătorească. Totuși,  fost încheiat un proces verbal de constatare, considerat de unii ca fiind aberant, în condițiile în care hotărârea civilă este clară. Crina s-a folosit de un tertip, în sensul că în hotărârea judecătorească nu era specificat un orar de acces a autovehiculelor spre cariera Maidan, drept pentru care a impus ca mașinile grele încărcate cu piatră să treacă doar opt ore pe zi, între 8-16. Mai mult de atât, consilierul județean a cerut răspicat ca mașinele SC HELP TRANS SRL să nu depășească masa de 4,5 tone și nici să nu circule pe drumul folosit până nu de mult, ci pe unul anevoios și accidentat.

Cum era de așteptat, Marian Chirciu nu a fost de acord cu pretențiile lui Ioan Crina, nu a semnat procesul verbal și, cel mai probabil, se va îndrepta din nou împotriva sa în instanță.

Scandalul a pornit de la un drum betonat la capătul căruia SPEED PROD a construit, fără autorizație, o stație de turnat betoane, blocând astfel accesul mașinilor și utilajelor spre cariera Maidan. Crina nu recunoaște existența acelui „drum istoric”, pe motiv că nu este trecut în CF. În schimb, Chirciu susține cu documente, că drumul are o existență de peste un secol de ani. Martorii, dar si actele aflate în arhiva primăriei din Oravița confirmă existența drumului, numai că, dintr-o eroarea reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin, au omis să facă această însemnare (de drum, nr.) când au realizat harta cadastrală digitală. De aici toată nebunia.

Drumul cu pricina trece chiar prin mijlocul proprietății lui Ioan Crina, proprietate cumpărată în urma lichidării SC ENERGOCONSTRUCȚIA. Aparent, Crina are dreptate cât timp calea de acces nu e trecută în CF, motiv pentru care și-a împrejmuit proprietatea cu un gard de sârmă, iar la intrare și-a pus o poartă metalică. Pe greșeala unora, practic, el și-a intabulat acest drum, devenind parte din proprietatea lui. De altfel, nici nu l-a privit altfel până acum.

Pe de altă parte, Marian Chirciu aduce în sprijinul afirmațiilor sale un document reprezentând „Titlu asupra terenurilor”, întocmit în baza Decretului 156/24 mai 1976, din care rezultă că suprafața incintei ce a aparținut SC ENERGOCONSTRUCȚIA București era de 27.011 metri pătrați, din care cota indiviză era de 772,36 de metri pătrați, ceea ce corespunde exact cu drumul cu două benzi ce trecea pe acolo, iar acum este blocat de stația de betoane a SC SPEED PROD SRL.

Consiliul Județean Caraș-Severin, prin președintele său Silviu Hurduzeu și arhitectul șef Victor Naidan și-a exprimat și el un punct de vedere, în care constată că lucrările la stația de betoane au fost executate fără autorizație de construire și că eliberarea acesteia este condiționată de prezența unui drum de acces spre cariera de piatră, „drum ce figurează în planurile cadastrale existente în arhiva Primăriei Oraviţa, inclusiv în planurile şi documentele anexate certificatului de urbanism (...), care în prezent nu figurează ca drum în extrasul CF al SC SPEED PROD SRL”.

În ciuda acestei adrese a CJ Caraș-Severin, Ioan Crina nu recunoaște existența drumului și nu a fost deloc deranjat de prezența executorului judecătoresc și a polițiștilor. Cu zâmbetul pe buze și pus pe glume când a fost întrebat de autorizația de construcție, Crina a explicat: „Eu montez niște utilaje, mi-au dat amendă, dar am 90 de zile termen să mă pun în ordine. Sunt deja toate avizele obținute, e doar o formalitate pentru a obține autorizația. Am aviz de urbanism, am tot ce trebuie. Dacă nu era terenul meu nu obțineam certificat de urbanism!”

„Nu voi ceda și mă voi bate pentru adevăr și dreptate. Acolo a existat un drum istoric până în ziua în care SPEED PROD SRL a decis să construiască stația de betoane. Am documente, am și o hotărâre judecătorească de partea mea, iar până la urmă tot voi izbuti. Eu sunt un om de afaceri și astfel de situații sunt de natură să pierd contracte, încrederea partenerilor și bani. Până și proprietarii carierei, HEIDELBERGCEMENT ROMÂNIA SRL sunt îngrijorați de situația creată care a dus la încetarea activității de exploatare de către HELP TRANS”, ne-a mărturisit Marian Chirciu.

Powered by Jasper Roberts - Blog