Menu

Articol

În Lăpușnicu Mare, un șopron a costat aproape cât o garsonieră la oraș!

În Valea Almăjului se întâmplă lucruri paranormale. Mai exact, îmn Lăpușnicu Mare. Dincolo de faptul că pe drumurile comunei care sunt făcute praf, circulă bolizii familiei primarului Ion Lala. Școala din localitate, mai bine spus reabilitarea acestei instituții, reprezintă un exemplu în acest. Potrivit unui cititor al publicației Argument, Adrian Neagu, în 2008 a beneficiat de o finanțare europeană în sumă de 53.000 de euro. Cu acești bani s-au  achiziționat două centrale termice și s-a zugrăvit fațada clădirii „cu o mână“, de tifel, după cum se exprima Neagu. Centralele s-au dovedit atât de performante, încât în clase era mai frig decât afară.

În 2012, a fost accesat un nou proiect, guvernamental, pentru reabilitarea școlii, care într-un final ar fi trebuit să coste 2.762.717 lei. Primarul Lala spune că lucrările sunt finalizate, urmează să se facă doar recepția lor. Iar aici este partea hazlie căci, potrivit devizului de lucrări, acestea trebuiau să se deruleze pe parcursul a zece luni și aveau termen-limită de execuție în 2013. Acum suntem în 2016 și ele nu au fost recepționate!

Din suma totală de 2,7 milioane de lei, 123.000 de lei s-au dus pe serviciile de proiectare, 123.000 de lei pe rebetonarea curții, 309.000 de lei pe o clădire anexă și aproape 100.000 de lei pe lucrări de instalații. E mult? E puțin? Greu de spus în condițiile în care nu suntem specialiști și nici proces verbal de recepție nu există.

Ceea ce ne-a sărit în ochi a fost un șopron de lemne, cu patru laturi, dintre care trei cu rame cu plase de sârmă, un acoperiș cu trei-patru plăci de fibră. Valoarea investiției, 74.221 de lei. Cam cât o garsonieră la oraș.

Nu știm dacă este vorba de o greșeală strecurată în devizul respectiv ori de hoție pe față. Alții sunt în măsură să stabilească acest lucru.

Primarul Lala se apără și spune că nu știe sumele în detaliu, pentru că proiectul a fost făcut de specialiști, și nu de el sau de cei din primărie. „E un proiect bun și sunt mulțumit de faptul că s-a realizat. El este gata, urmează doar să se facă recepția. Repet, nu știu dacă a costat un leu mai mult sau mai puțin decât ar fi trebuit. Acest lucru, doar specialiștii îl pot stabili“, ne-a mărturisit senin edilul-șef.

Și mai spune Lala că, „Eu sunt primar și pentru cei care mă sprijină, și pentru cei care sunt împotriva mea. Vreau să fac lucruri bune și pentru unii, și pentru alții“. Aceasta, în cazul în care va mai câștiga încă un mandat.

Powered by Jasper Roberts - Blog