Menu

Articol

Şah de nivel înalt, în Clisura Dunării

Autor: 

Ultimul week-end pe Clisura Dunarii a fost plin nu numai de soare, ci şi de şah. Şi nu orice fel de şah, ci unul de înalt nivel etalat de maestrul internaţional Manescu Tiberiu, cel mai valoros jucator din Caras Severin.

Acesta si-a demonstrat valoarea prin sustinerea a doua simultane de sah: primul in  27 august, incepand cu orele 11.00 la Moldova Noua in cocheta sala a Aliantei Pensionarilor - Filiala Moldova Noua iar al doilea in 28 august ora 11.00 in incinta Scolii Gimnaziale Berzasca. 

La primul simultan s-au aliniat la start 17 concurenti exclusiv din Moldova Noua si localitatile apartinatoare, 9 seniori si 8 juniori. Daca nivelul juniorilor nu a fost prea ridicat, in pofida eforturilor si antrenamentelor facute in timp de catre Mester Dorin (uinul din animatorii vietii sahiste din Moldova Noua), sahul practicat de seniori a fost unul de o calitate multumitoare, doi dintre ei reusind chiar sa obtina remiza cu campionul resitean.

La Berzasca tabloul a fost net diferit, din cei 16 participanti 9 seniori si 7 juniori majoritatea au evoluat la un nivel de cel putin categoria a II-a chiar categoria I. Nu a mai fost o surpriza in aceste conditii ca desi maestrul international Manescu Tiberiu s-a intrebuintat serios, patru jucatori, dintre care un junior, au obtinut rezultat egal.

Ambele manifestari au scos in evidenta faptul ca in Clisura Dunarii, preocuparea si pasiunea pentru sah nu au disparut, exista un nucleu valoros de jucatori, juniori dornici sa practice sahul, insa trebuie revitalizata activitatea sahista. 

Iar deschidere din partea autoritatilor locale este atat la Moldova Noua cat si la Berzasca.

Cum vor reusi inimosii jucatori Chisalita Gheorghe, Calin Remus Vasile, Mester Dorin, Baranescu Ion.  Buga Viorel si altii sa profite de acest moment favorabil sahului ramane de vazut. Speram ca impreuna cu autoritatile locale, cu sprijinul Asociatiei Judetene de Sah, cu un sediu adecvat si activitati sahiste diverse si atractive, tinerii dar si maturii din zona vor reveni incet incet la masa de sah.

Castigul ar fi al tuturor !

Mihai Bolintiş

Powered by Jasper Roberts - Blog