Menu

Articol

„Romy Schneider”-Elisabeta din Viena vine la Reşiţa, pentru „Vânătoarea de şobolani”!

Elisabeta Vanca, Tino Geirun, Dani Gavriş

Actriţa Constantina-Elisabeta Vanca, din Viena, spune că şi-a dorit să fie ca celebra Romy Schneider, interpreta nefericitei Sissy - Împărăteasa Austriei. Acum, a venit la Reşiţa, alături de Daniel Gavriş, pentru o poveste de iubire, cea mai mare iubire, ultima iubire!, aşa cum a fost imaginată de dramaturgul Peter Turrini, în „Vânătoarea de şobolani”, pusă în scenă de regizorul Tino Geirun.

În „Vânătoarea de şobolani”, Elisabeta este Ea, o tânără care are un rendezvous cu un băiat teribilist. Acesta o duce la o groapă de gunoi, pentru ca în acel spaţiu de loc romantic să-i arate superficialitatea şi falsitatea lumii. Tânărul, interpretat de Daniel Gavriş, este un macho de faţadă, în fond un filosof timid, care n-a iubit niciodată. Jocul dinamic şi tensionat dintre cei doi tineri, care, încet-încet, se dezbracă de vieţile lor anterioare, renunţă la obiceiuri, la lucruri, la haine, pentru a se contopi în marea dragoste, atât de aşteptată şi niciodată întâlnită, culminează cu ceea ce ar trebui să fie împlinirea. Dar, ca în toate marile iubiri adevărate, nici iubirea din groapa de gunoi nu se poate împlini ca în basme.

Regizorul Tino Geirun, directorul Teatrului Pygmalion din Viena, şi cei doi actori de la Pygmalion au susţinut astăzi o conferinţă de presă, la Reşiţa, unde au vorbit despre premiera de duminică, de pe scena Palatului Cultural. Referitor la spectacolul pe care l-a pus în scenă, Tino Geirun a afirmat: „Este vorba despre o poveste de iubire, care se naşte într-o groapă de gunoi. Nu este întâmplătoare alegerea autorului, pentru că ei încearcă să se cureţe şi să vină cu sentimentele cele mai curate unul faţă de celălalt. Acesta este simbolul gropii de gunoi în care vor să arunce tot ceea ce n-ar fi destul de inocent (...) Este un mare noroc pentru noi că avem doi actori care stăpânesc limba română. Important este să îngemănăm culturile şi să creăm ceea ce se numeşte în tot spaţiul european o osmoză culturală. Spre asta ne îndreptăm ”.

Constantina-Elisabeta Vanca a spus că şi-a dorit să fie actriţă de când se ştie şi a mai mărturisit: „Iubesc meseria asta foarte mult, nu pot să-mi imaginez să fac altă meserie decât actorie. (...) Idolul meu este Romy Schneider, o actriţă pe care o admir şi pentru mine este un exemplu. Mi-aş dori să joc şi eu rolul lui Sissy aşa cum l-a jucat ea. În ceea ce priveşte rolul din acest spectacol, pot să spun că nu mi-a fost greu să intru în pielea persoanjului. Problema mea a fost limba română. Eu sunt născută în România, dar am crescut la Viena şi a trebuit să muncesc mai mult pe text. Am emoţii înainte de spectacol. De fapt, de fiecare dată am emoţii când urc pe scenă”.

Daniel Gavriş, care a ajuns să fie actor aplicând pentru o şcoală de teatru din Viena prin intermediul internetului, a declarat: „Este un rol important pentru mine. Mă simt încărcat, entuziasmat, plin de emoţii şi abia aştept să arăt ce pot să fac, să dau viaţă personajului meu. E un rol activ, un rol pe care l-am construit, desigur, cu ajutorul domnului regizor”.

TEATRUL DE VEST REŞIŢA
Prezintă la Palatul Cultural duminică, 10 mai
- de la ora 11,00 spectacolul pentru copii „Albă ca zăpada şi cei şapte pitici” după Fraţii Grimm, adaptare scenică Dan Mirea.
Regia artistică: Dan MIrea
Scenografia: N.D. Vlădulescu
Distribuţia: Alina Constantin, Sorin Fruntelată, Florin Ibraşi, Mădălina Toderaş, Amalia Pomian, Andreas Smarandache, Tabita Givoreanu, Ionel Berdac, Tiiana Panici, Stelian Atitienei.

- de la ora 19,00 PREMIERA spectacolului „Vânătoarea de şobolani” de Peter Turrini.
Regia artistică: Tino Geirun
Scenografia: N.D. Vlădulescu
Distribuţia: Constantina-Elisabeta Vanca şi Daniel Gavriş

Powered by Jasper Roberts - Blog