Menu

Articol

2020, anul în care se estimează că Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş va avea profit

La Spitalul Municipal Caransebeş a avut loc o analiză financiară şi economică efectuată de o firmă specializată din Sibiu, cu scopul de a vedea situaţia reală, precum şi măsaurile ce pot fi luate în creşterii performanţei, în condiţiile în care, în general spitalele din ţară, şi în special cele din Caraş-Severin înregistrează pierderi. Persoana supusă analizei: ianuarie 2017-iulie 2018.

Problemele critice identificate de firma care a realizat această analiză se referă la: finanţarea insuficientă prin prisma contractelor încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, necontractarea serviciilor de ambulatoriu, necontractarea tuturor serviciilor prestate, lipsa evidenţei complete pe gestiuni, surse de finanţare, secţii şi compartimente, infrastructura învechită şi nivelul mare al cheltuielilor cu salariile, care se ridică undeva la 72% din totalul acestora. Nu în ultimul rând, s-a amintit despre cheltuielile mari pe care spitalul le suportă cu serviciile practicate de firme private. Au fost date exemplul laboratorului de analize CMI Dr. Marinescu Mihaela, pentru care s-au plătit 1,3 milioane de lei, precum şi cabinetului de imagistică al firmei Neuromed, care a decontat servicii efectuate într-un an şi jumătate de 70.000 de lei 

Din păcate, spitalul din Caransebeş înregistrează o creştere a datoriilor, care în prezent sunt de aproximativ 9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că nivelul veniturilor nu ajung niciodată pe cel al cheltuielilor,

Managerul interimar al spitalului, Octavian Dena, mărturisaea după prezentarea raportului: „Eu nu sunt în măsură să evaluez trecutul, actul managerial de dinaintea venirii mele. În momentul acesta în fiecare lună spitalul înregistrează pierderi, care se acumulează la cele existente. După părerea mea, putem vorbi de profit pe o lună, abia în 2020 cînd, din acel profit, se vor achita datoriile spitalului. Până atunci va trebui să aducem bani la spital şi, ceea ce este foarte important, să identificăm acele surse“.

Când se va ajunge cu facturile la zi, nimeni din conducerea spitalului şi a primărie nu a ştiut să spună.

Referindu-se la această analiză şi la ce s-a întâmplat până acum în spitalul aflat în administrarea Primăriei Caransebeş, primarul Felix Borcean a ţinut să mărturisească: „Ceilalţi manageri nu au plecat din spital pentru că nu au performat sau că le-şi fi analizat eu activitatea. Este pentru prima dată când avem un manager care îşi propune obiective îndrăzneţe. Repet, este greu de spus dacă cei dinaintea sa au fost sau nu performanţi şi nu aceasta ne-am propus să aflăm prin această analiză. Pot să vă spun că primul manager a fost inginer, al doilea a fost medic, al treilea a fost farmacist, iar acum avem un economist şi cred că este un lucru foarte important. Ca şi în cazul celorlalţi manageri pe care i-am preluat ori au fost numiţi în mandatul meu, voi continua să fiu şi lângă actualul manager.“

Vom reveni cu cifre şi date despre acest raport.

Powered by Jasper Roberts - Blog