Menu

Articol

A murit Marian Ilie Ştefănescu, ctitorul bisericii greco-catolice din Reşiţa – Govândari

Autor: 

Marian Ilie Ştefănecu, preotul care a pus piatra de temelie a bisericii greco-catolice din Reşiţa, unde a şi slujit, a încetat astăzi din viaţă, după o grea suferinţă. Ilie Marian Ştefănescu s-a născut în anul 1953, la Hunedoara, a fost preot ortodox până în 1990, apoi preot şi protopop greco-catolic la Reşiţa, iar din anul 2014, membru al bisericii creştin evanghelice.

Fiica lui Marian Ilie Ştefănescu a postat astăzi pe Facebook un mesaj de rămas bun şi câteva date biografice ale lui Marian Ilie Ştefănescu:

„Astăzi, tata a plecat spre Casă. S-a stins aici, în tăcere, după o lungă perioadă de suferință.
Acum doare, și doare cumplit, însă pentru el moartea a fost eliberatoare.
La revedere, tată! 

Sperăm intr-o revedere... un alt fel de revedere!”

****

Activitatea pastorală

-1980, ianuarie- 1985, mai/iunie- Parohia ortodoxă Belinț

-1985-1989- Parohia ortodoxă Bărăteaz

În 1990, ianuarie, a făcut adeziunea oficială la Biserica Româna Unită cu Roma, Greco-Catolică

-16 februarie, Reșița, reînviind parohia greco-catolică, având legături cu Episcopul Alexandru Todea (greco-catolic), care a devenit Mitropolit, apoi Cardinal ( Alexandru Cardinal Todea), încă din anul doi de facultate (Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Șaguna)

-1993- este numit protopop de către I.P.S. Ioan Ploscaru, Episcop greco-catolic de Lugoj

-desțelenește terenul greco-catolic din judetul Caraș-Severin, reînființând parohiile: Oravița, Bocșa, Surduc, Clopodia, Lățunaș, Ticvaniu Mare și Ticvaniu Mic, Secășeni, Vărădia, Vermeș, Ramna, Izgar, Târnova...

-în toamna anului 1997 se pune piatra fundamentală de către P.S. Alexandru Mesian și se sfințește locul bisericii care urma să se construiască până în anul 2000 când lăcașul de cult a fost sfințit, în luna mai. Biserica a fost închinată Fecioarei Maria de la Fatima.
A avut bucuria sa ridice acest lăcaș de cult.
Mai târziu a fost numit Canonic al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.

A fost numit Cetățean de Onoare al Reșiței de către primarul Liviu Spătaru.
A mentionat intreaga activitate în cartea sa.

La sfârșitul vieții a hotarât să slujească lui Dumnezeu mărturisind credința sa într-o biserică Creștină Evanghelică, repetând botezul într-o comunitate supraconfesională.

A avut o deosebita prețuire pentru compozitorul Nicolae Moldoveanu, pe care l-a cunoscut în tinerețe.
O binecuvântată prietenie l-a legat de pastorul baptist Daniel Bărnuțiu, fapt care l-a determinat să se integreze în comunitatea pe care acesta o conduce, devenind membru.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog