Menu

Articol

Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș, vernisată la muzeu

Autor: 

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, organizează marți, 30 octombrie, de la ora 12, vernisarea expoziției „Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș”.

Cu această ocazie, participanții vor putea afla amănunte despre acțiunile premergătoare constituirii Consiliului Național Român din Caransebeș, despre adunarea de deschidere și despre personalitățile participante, dar și despre delegația care a reprezentat orașul Caransebeș la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

În sala muzeului vor fi expuse documente în fotocopie, de la constituirea Consiliului Național Român din Caransebeș, puse la dispoziție de Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Caraş-Severin. Acțiunea se adresează în special elevilor de la școlile caransebeșene, pentru a afla amănunte despre istoria locului de acum 100 de ani, ne-a declarat directorul muzeului caransebeșean, dr. Adrian Ardeț.

„Adunarea de constituire a Consiliului Național Român din Caransebeș a avut loc la data de 25 octombrie 1918, în sala mare a primăriei, deși la 12 octombrie 1918 s-a format grupul de conducere al Consiliului Național. Adunarea de deschidere, condusă de protopopul Andrei Ghidiu, a propus o rezoluție prin care Consiliul Național Român își lua asupra sa apărarea drepturilor cetățenilor români din Caransebeș. Această rezoluție a fost supusă direct Sfatului Național al Românilor din Ungaria și Transilvania, cu sediul la Arad. Tot la această adunare se hotărăște formarea unei adunări naționale. Participă la această adunare și delegația formată din ofițeri români din Caransebeș, anume dintr-un căpitan și un locotenent. Se propune arborarea pe primăria orașului a steagului românesc, urcat de cetățeanul Ioța, care, din lipsă de scară, este ridicat pe umeri de cetățenii prezenți. Apoi, pentru menținerea ordinii în oraș au sosit în Caransebeș trupele sârbești la 18 noiembrie 1918, până s-a format Garda Națională. Între 14 şi 27 noiembrie 1918 s-a ales delegația ce urma să participe la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a cărei dată a fost fixată la 1 Decembrie 1918. Pe lângă deputații aleși, în Consiliul Național Român de la Caransebeș s-a stabilit ca delegația să fie de 60 de persoane, din care 26 de cetățeni acreditați. La adunarea de constituire a Consiliului Național din Caransebeș, în 25 octombrie 1918, cetățenii orașului au strigat «Trăiască România Mare!». Consiliul Național Român a avut activitate până la 15 august 1919, când administrația este preluată de către Autoritățile Române. Primii reprezentanți români care au sosit la Caransebeș au fost jandarmii, în frunte cu căpitanul Barboşiu, Regimentul 3 Olt, un regiment care şi-a adus drapelul «zdrențuit» în luptele la care a participat pe Jiu. În fruntea Regimentului a fost colonelul Petru Bicică”, a oferit amănunte dr. Adrian Ardeț, managerul muzeului caransebeșean.

Expoziția va fi deschisă până în data de 13 noiembrie, când vor avea loc ample acțiuni dedicate Zilei Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Powered by Jasper Roberts - Blog