Menu

Articol

Alegeri la Facultatea de Inginerie şi Management din UEMR, ca pe vremea colectivizării!

Titlul poate părea surprinzător, chiar exagerat pentru necunoscători, dar, din păcate, cu situaţii bizare, asemănătoare celei de faţă, ne-am tot întâlnit în ultimul timp la Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, Facultatea de Inginerie şi Management (FIM). Şi după cum susţin unii, vom mai discuta şi altădată despre astfel de momente.

Pe scurt, luni, 5 noiembrie, a fost programată şedinţa de alegeri pentru cele patru locuri libere din Consiliul Facultăţii (CF), numai că aceasta, după ce a început cu o întârziere de 50 de minute, s-a încheiat lamentabil pe motiv că nu s-ar fi respectat regulamentul privind organizarea alegerilor.

Potrivit unei postări în reţeau intranet a universităţii reşiţene, şedinţa a fost programată la ora 14, în sala B1, unde, deşi exista cvorum, lipseau membrii Biroului electoral al UEMR.

„Pe la 14,10 a sosit d-l F.L., membru al Biroului electoral, care i-a anunţat pe cei prezenţi că mai durează cca. 20 de minute, până când vor veni cei din comisie, pentru că aceştia tipăreau în acele momente buletinele de vot, al căror număr este mare, deoarece sunt 8 candidaţi”, se arată în postare. Iar de aici înainte, începe povestea fabuloasă a buletinelor de vot, una demnă de orice antologie de umor, deoarece, caz fără precedent, toţi cei 28 de profesori prezenţi, urmau să primească opt buletine de vot, câte unul pentru fiecare candidat înscris, lucru străin până şi de istoria alegerilor la nivelul colectivizării din urmă cu 60 de ani. În total, s-au tipărit peste 200 de buletine, de parcă ar fi candidat toţi profesorii din universitate, plus soţii, soţiile şi copiii acestora.

„După ce d-nii N.D şi C.V. au citit pe scurt regulamentul de alegeri, preşedinta Senatului UEMR a spus că buletinele de vot trebuiau tipărite altfel, că este posibil să existe candidaţi care vor contesta alegerile, dacă se continuă procesul de vot în aceste condiţii. S-a produs rumoare în sală, unii colegi şi-au expus  opiniile şi, pentru scurt timp, s-a creat o hărmălaie generală, finalizată cu propunerea tacită, de amânare a alegerilor, până la clarificarea modului în care trebuie votat şi a ce trebuie votat”, se mai arată în postarea itranet.

Dincolo de aceste scene hazlii, ce par desprinse din snoavele clasicilor literaturii române, stă adevărul trist. Facultatea de Inginerie şi Management este măcinată de neînţelegerile existente între unele cadre didactice şi conducerea universităţii. Practic, la ora actuală FIM este împărţită în două, iar acest lucru s-a văzut şi la şedinţa de alegeri unde, cei opt candidaţi erau susţinuţi de cele două tabere. Din câte se pare, numărul profesorilor din tabăra celor se declară pentru desprinderea FIM de UEMR şi să treacă la Universitatea Politehnica Timişoara a fost mai mare decât al celor apropiaţi conducerii, existând riscul, în cazul votării, ca doar candidaţii susţinuţi de aceştia să fi fost aleşi în Consiliul Facultăţii, un for de conducere important în luarea deciziilor. De aici, tot circul,cu reprogramarea alegerilor, după cum susţin unii.

„Este regretabil şi ruşinos că, nici după 26 de ani, în UEMR nu se ştie/nu se vrea organizarea unor alegeri banale la nivel de Consiliu de Facultate (...), în timp ce la «radio» se clamează că, cadrele didactice de la FIM, unele dintre ele, (unele şi aceleaşi, n.r.) sunt vinovate de situaţia actuală din FIM unde, de peste 7 luni, nu există decan legal desemnat, conform LEN şi Cartei UEMR.

Powered by Jasper Roberts - Blog