Menu

Articol

Apicultura în Valea Almăjului. Alexe Stroca: „Cu albinele e frumos, bănos, dar şi riscant!”

Alexe Stroca, din Bănia, Valea Almăjului, se ocupă de apicultură de 15 ani. Are aproximativ 100 de stupi, pe care îi şi plimbă prin zonele în care găseşte pomi înfloriţi, lanuri sau fâneţe în floare (albinărit pastoral). Pe apicultor l-am întâlnit la Eftimie Murgu, unde mai vinde turiştilor şi prietenilor din producţia de miere, polen şi propolis. Alexe Stroca ne-a mărturisit că albinăritul este o ocupaţie uneori bănoasă, alteori riscantă, după cum e vremea şi după cum e piaţa. Anul acesta a fost un an extrem de slab pentru miere, în Valea Almăjului. Având în vedere produsele extrem de sănătoase, faptul că, totuşi, sunt oameni care le apreciază, Alexe Stroca speră şi în vremuri mai bune.

Referitor la cauzele anului foarte slab la miere, Alexe Stoca ne-a spus:

„Cred că anul 2016 este cel mai slab an de când mă ocup eu de apicultură. An mai slab ca anul acesta n-am mai avut. Aceasta din cauza ploilor şi, aici, la noi, în Almăj, e cam frig şi, dacă nu sunt 17 grade, minim 15, florile nu secretă nectar, ziua. Dacă temperatura e sub 14 grade Celsius, degeaba... A fost salcâmul extraordinar de frumos, dar, primăvara a fost ploioasă şi noaptea a fost rece şi, sigur, nu mai secretă nectar”.

Sunt, totuşi, fericit!

A fost un an slab la miere, în schimb, albinele s-au hărnicit la strâns polen, fapt pentru care apicultorul e fericit.

„În schimb, aşa de fericit sunt că am avut un polen de nota zece! Avem aici o floră extraordinară, sunt multe feluri de flori, şi la polen, slavă Domnului, stăm bine! Cu mierea, însă, foarte slab. S-ar putea, acum să fie ceva de la rapiţă, de la floarea soarelui şi de la fâneaţă. La salcâm n-am obţinut nimic. Cu polenul am pe cineva din Timişoara, îl împachetez în săculeţi, dânsul îmi aduce săculeţii şi-l vinde el”, a spus Alexe Stroca.

La ce e bun polenul

„Polenul îţi reglează toate organele. E ceva extraordinar de bun, cum îl fac eu şi cu îi îndrum eu şi pe alţii. De exemplu, pe prietenii mei care mai vin aici pe la Ansamblul de Mori. Cel mai bine se asimilează în corp dacă se diluează în lapte acru sau în suc de fructe. Îl bei şi îţi reglează toate funcţiile din corp. După mine, e mai bun ca mierea. Şi propolisul a fost bun, a fost un an fain pentru propolis”, a explicat apicultorul.  

Producţia de miere

„Eu am în jur de 100 de familii de albine. Dacă e un an bun, scot cam 20 de kilograme de miere pe un stup. Dacă faci pastoralul, poţi să scoţi şi 30 de kilograme, dar asta, numai în ani deosebiţi. Eu, însă, de când mă ocup, de cincisprezece ani, recordul, la mine, a fost de 20 de kilograme de stup”, a afirmat Alexe Stroca din Bănia.

Preţul corect

Stroca Alexe spune că mierea se caută, o poate vinde cu borcanul în Valea Almăjului, dar şi engros, la Oraviţa şi Reşiţa. Din păcate, engrosiştii oferă un preţ prea mic, în opinia lui Stroca, adică, numai 18 lei pe kilogram. Aceasta în condiţiile în care preţul de desfacere pe piaţă este de 35 de lei kilogramul. De aceea, de cele mai multe ori, preferă să se ocupe singur de vânzare. După părerea apicultorului, un preţ corect, de la achizitori, ar fi de 30 de lei kilogramul.

Powered by Jasper Roberts - Blog