De 2000 de ani omenirea se decide ușor atunci când vine vorba de Barabas. Cel puțin așa se întâmplă la români din patru în patru ani, plecând de la convingerea că nici alții nu-s mai buni decât cel pe care îl votăm. De câte ori nu am auzit păreri de genul: „Da’ ce, ălă sau ălălalt au furat mai puțin? De ce nu vorbim și despre ei, la fel cum o facem despre alții din partidul x sau y?“. Altfel spus, știm că este manglitor, mincinos, idiot, traseist politic, fripturist, brânză bună în burduf de câine, dar pentru asta tot îl votăm, trimițându-l în consiliul local și județean ori în parlament, doar pentru că a furat mai puțin decât alții.
Pe undeva, alegătorul are dreptate. Legea electorală nu interzice nimănui să candideze. Acest drept constituțional îl are și nevăzătorul, dar și ologul. Și cel care a absolvit doar opt clase și cel cu doctoratul în buzunar, cum la fel pot fi votați și cei cu cazierul curat ori cei care au suferit condamnări, cu suspendare, ori au dosare pe rol. Până când instanța nu le interzice acest lucru, printr-o sentință judecătorească definitivă, ei rămân cetățeni onorabili ai comunității și ne scoatem pălăria sau basca în fața lor. Cum ar veni, nici usturoi nu au mâncat, nici fleanca nu le tace. Iar noi, imparțiali ce ne credem, le plângem de milă și ne declarăm dușmanii unui sistem judiciar corupt, neînțelegând mare lucru din sensul acestor cuvinte ce ne-au intrat în vocabular, pentru că le auzim seară de seară la televizor.
Exemple de acest gen sunt numeroase, chiar la noi în județ, dar cel mai ilustru caz este cel al lui Cătălin Cherecheș, arestat preventiv pentru luare de mită. Să ne înțelegem, luarea de mită nu este o infracțiune de ici de colo. Este o faptă gravă pentru oricare dintre angajații statului și cu atât mai mult pentru un primar. Cu toate acestea, de acolo, de după gratii, fostul coleg de partid al Elenei Udrea a câștigat Primăria Baia Mare cu Magna Cum Laude. A lipsit doar coronița din ramuri de laur ce se acordă dintotdeauna celor mai merituoși, așa cum s-a dovedit să fie și Barabas, acest personaj biblic la care ne întoarcem de fiecare dată când e să alegem între bine și rău, urât și frumos, între un om cinstit și o jigodie cu față umană.