Menu

Articol

Caraș-Severin, județul cu cele mai multe arii protejate din Regiunea Vest

În Regiunea Vest există un număr de 131 arii naturale protejate, dintre care 53 ființează pe raza județului nostru. Multe dintre ele reprezintă o atracție deosebită pentru iubitorii de natură, dar nu numai. Practic, în toate zonele județului întâlnim astfel de arii protejate. Unele sunt de tip avifaunistic, botanic, geomorfologic, forestier, științific sau au fost declarate monumente ale naturii, prin caracterul lor paleontologic. Astfel de rezervații întâlnim la Apadia, Delinești, Ezeriș, Globu Craiovei, Petroșnița, Târnova, Tirol, Valea Pai, Zorlențu Mare și Soceni.

Și tot în Regiunea Vest întâlnim cinci parcuri naţionale (Parcul Naţional Retezat - judeţul Hunedoara, Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei - judeţul Caraş-Severin, Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului - judeţul Caraş-Severin, Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa - judeţul Caraş-Severin şi Parcul Naţional Defileul Jiului - judeţele Hunedoara şi Gorj), patru parcuri naturale (Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina - judeţul Hunedoara, Parcul Natural Porţile de Fier - judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, Geoparcul Dinozaurilor - Ţara Haţegului - judeţul Hunedoara, Parcul Natural Lunca Mureşului - judeţele Arad şi Timiş), trei monumente ale naturii şi 119 rezervaţii naturale.

Ideea înființării parcurilor naturale și naționale există chiar înainte de 1989, însă ea s-a materializat abia după anul 2000. Unul dintre susținători fervenți a fost și fostul primar al Reșiței, Mihai Stepanescu, alături de inginerul Ilie Odorescu, pe când conducea Direcția Silvică Reșița. Se întâmpla în perioada 2000-2004, când au fost obținute aprobările necesare pentru recunoașterea oficială a rezervației Cascada Buhui, declarată de UNESCO în urmă cu câțiva ani cea mai frumoasă din lume, a singurei rezervații de păduri virgine de fag din Europa, care se întinde pe 5.028 de hectare în zona Bozovici-Semenic și rezervația Cheile Nerei.

De remarcat faptul că, după Delta Dunării, Caraș-Severin se situează pe locul doi pe țară la arii protejate. Parcurile naționale și naturale din Banatul de Munte ocupă o suprafață de 130.000 de hectare, prezentând o întreagă biodiversitate, pe un areal ce se întinde de la intrarea Dunării în țară și până la cotele cele mai înalte ale munților Banatului.

De numele lui Mihai Stepanescu se leagă și cele mai multe amenajări hidrotehnice realizate pe pâruri, din țară, având drept scop evitarea unor catastrofe în aval de acestea, dar și construcția a numai puțin de 16 cabane în aceste arii naturale protejate, pentru promovarea potențialului turistic.

Parcul Naţional Semenic- Cheile Caraşului, are o suprafață de 36,2 hectare, și cuprinde elemente naturale cu valoare sub aspect  fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic şi speologic din Munţii Semenic şi Munţii Aninei.

 Aici sunt sunt incluse un număr de opt rezervaţii naturale, constituite în zone de conservare specială strict protejate:
Cheile Caraşului, Izvoarele Nerei, Cheile Gârliştei, Izvoarele Caraşului, Peştera Buhui şi Lacul Buhui, Peştera Comarnic, Peştera Popovăţ. Cheile Carasului, cu peste 19 kilometri lungime au peste 500 de pesteri si avene.

Cheile Nerei-Beușnița se întinde pe 36 de hectare și fost declarat arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000, iar din   anul 2003  prin Hotărârea de Guvern, s-a restabilit limitele și suprafața parcului național.

Acesta cuprinde zona carstică de pe cursul mijlociu al râului Nera  și a pârâului Bei spre amonte, incluzând Lacul Dracului, faimoasele cascade ale Beușniței și Șușara, precum și lacul Ochiul Beului.

Parcul național reprezintă o zonă montană cu abrupturi calcaroase, doline, lapiezuri, peșteri (Peștera Lenuța, Peștera de sub Padina Popii, Peștera Bijuteria), avene, grohotișuri, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri. Acesta include rezervațiile naturale Cheile Nerei - Beușnița, Izvorul Bigăr, Ducin și Valea Ciclovei - Ilidia.

Un alt parc național este Domogled – Valea Cernei ce se întinde pe patru județe. În Caraș-Severin, aria sa naturală e întâlnită pe teritoriile administrative ale comunelor: Cornereva, Mehadia, Teregova, Topleț și Zăvoi și al orașului Băile Herculane.

Potrivit Wikipedia, parcul național se suprapune atât sitului de importanță comunitară - Domogled - Valea Cernei cât și ariei de protecție specială avifaunistică omonime, la baza desemnării cărora aflându-se câteva specii faunistice și floristice enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatic.

Una dintre cele mai mari arii protejate din România, situată pe locul doi, este Parcul Natural Porțile de Fier ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 115.665,8 ha, având în componența sa 18 rezervații. Principala formă de relief sunt munții, în componența sa intrând prelungirile sudice ale Munților Banatului (Munții Locvei și Munții Almăjului), Munții Mehedinți și o parte din Podișul Mehedinți.

Ca obiective turistice în acest parc, cetatea Ladislau, cetatea Tri Kule, mînăstirile Vodița, Mraconia, Sf. Ana, chipul lui Decebal săpat în stâncă, peșterile Veterani și haiducilor, cazanele Dunării, hidrocentrala Porțile de Fier I.

Toate aceste parcuri naționale și naturale ne îndeamnă la drumeții și ne așteaptă să descoperim locuri de o frumusețe mirifică.

Powered by Jasper Roberts - Blog