Menu

Articol

Despre soldaţi, la viitor fără trecut

Autor: 

Peste 200 de elevi de clasa a 8-a, de la 14 şcoli gimnaziale şi licee din Municipiul Reşiţa şi Caraşova, însoţiţi de dascălii lor, au fost prezenţi, în această dimineaţă, la Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin, care a organizat o Zi a Porţilor Deschise, prilejuite de Ziua Armatei României.

Elevii au fost întîmpinaţi de ofiţerii şi subofiţerii CMJ, iar comandantl Centrului Militar, col. Ion Pasăre, le-a vorbit elevilor despre însemătatea Zilei Armatei, despre ziua de 25 octombrie 1944, cînd a fost eliberată ultima brazdă de pămînt românesc de sub ocupaţia hitleristo-hortistă. Carei-ul a însemnat atunci o piatră de hotar în definirea naostră ca naţiune! Din păcate, am constatat că mulţi dintre elevii vizitatori, astăzi, 24 octombrie 2018, în secolul 21, HABAR NU AVEAU despre evenimentul de la 25 octombrie 1944. Să se fi aşternut praful uitării peste această dată istorică? Să fi omis profesorii de istorie să amintească de această bornă, sau pur şi simplu, elevii de astăzi nu recunosc emoticoanele de pe Monumentul de la Carei? Greu de spus! Cert este că astăzi, militarii reşiţeni, atît cîţi au mai rămas, au oferit o lecţie de istorie, mîndrie şi patriotism, încercînd să-i convingă pe elevii indecişi să urmeze cursurile şcolilor militare.

Alături de col. Ion Pasăre, au fost prezenţi şi militari ai Batalionului 183 Artilerie „General Ion Dragalina”, de la Lugoj, din cadrul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, comandaţi de cpt. Marius Băncilă, participant în 2012 în misiunea din Afghanistan, provincia Zabul. Aceştia au prezentat copiilor tehnica de luptă, armamentul de infanterie şi echipamentul individual de protecţie al militarilor români. Să mai remarc prestaţia excelentă a responsabilului cu presa al CMJ, plt. adj. pr. Florin Cioca!

O prestaţie frumoasă a avut elevul fruntaş Rareş Ţurcanu, din Oraviţa, clasa a 10 la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu din Craiova care a vorbit despre viaţa de elev- soldat.

Ieri, aceeaşi echipă a promovat cariera militară la Colegiul Naţional Traian Doda, din Caransebeş. Aproximativ 20% dintre elevi s-au arătat interesaţi de o carieră militară.

Anul trecut, recrutorii Centrului Militar Judeţean Caraş-Severin au întocmit 21 de dosare de înscriere la şcolile militare, 7 dintre candidaţi fiind acum elevi în diferite forme de învăţămînt militar.

Powered by Jasper Roberts - Blog