Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, în şedinţa din 15 iunie 2016, excepţia de neconstituţionalitate ridicată la articolul care defineşte abuzul în serviciu în Codul penal, indicînd şi modul în care acest articol poate deveni constituţional. Pe de altă parte, articolul din legea specială 78/2000, în baza căruia sînt anchetate numeroase dosare de către DNA, a fost declarat constituţional. Infracţiunea de abuz în serviciu în cazul demnitarilor este anchetată în baza legii speciale 78/2000, nu a Codului penal!
Curtea Constituţională, aşadar, a decis ca sintagma ''în mod defectuos'', cuprinsă în definirea abuzului în serviciu în Codul penal, să fie înlocuită cu sintagma "prin încălcarea legii". Care Lege trebuie să prevadă expres ce nu e voie să faci cînd eşti la butoane. "În conformitate cu articolul x, paragraful y din Legea z, primarul unui UAT este obligat să achiziţioneze pixuri roşii". Dacă te pune dracu să cumperi pixuri galbene, vine duba şi te ia, vorba unui cîntec din studenţie!
Decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu este una de interpretare, pentru judecători şi procurori, Parlamentul nefiind obligat să modifice articolele respective!
Acum vine interpretarea...
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe 31 ianuarie 2017, pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Procurorii au cerut închisoare cu executare! Procurorii susţin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerîndu-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu, celebrul patron al UTI, companie autohtonă care a realizat sistemul de securitate pe Aeroportul Internaţional din Baghdad.
PNL nu va comenta abuzurile, ci va spune că acestea trebuie sancţionate de CSM. Deci, PNL recunoaşte că asupra lui Orban s-a comis un abuz! Fostul lider al PNL Alina Gorghiu a comentat achitarea lui Ludovic Orban spunînd că acest caz arată că este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor. ''Orban achitat! Vedeţi de ce e necesar să discutăm deschis despre răspunderea magistraţilor?! De eficienţa inspecţiei judiciare?! E nevoie mai mult decît oricând să întărim justiţia din România, dar abuzurile trebuie diminuate prin modificări legislative şi dezbateri în Parlament!!! Nu prin OUG-uri sau alte mijloace netransparente, cum face PSD, încercînd să-şi spele belelele. Nu ştiu câţi va amintiţi că Orban a fost scos în ultima secundă din cursa pentru Primaria Generală... uite cum se scrie istoria'', a comentat Gorghiu pe Facebook.
Gura păcătoasei adevăr grăieşte!
Aşadar, PROCURORII l-au săltat pe Orban, la televizor, l-au terfelit în faţa unei ţări întregi pentru că a îndeplinit "în mod defectuos" ceva! Judecătorii care au citit decizia CCR au gîndit despre "încălcarea legii". Degeaba îl mai spală ei acum. Răul s-a produs!
Sigur, veţi spune, Orban nu a comis abuz în serviciu! Evident! Dar, spun că ambiguităţile legislative în chestiuni sensibile nu-şi au locul şi lasă loc la interpretări. E dilema cîinelui! Depinde de care parte a abuzului eşti! Dacă eşti posesor sau beneficiar de abuz!