În urmă cu două zile, ministrul Turismului, Mircea Dobre, s-a întâlnit la Băile Herculane cu oamenii de afaceri din turismul local. O vizită despre care presa din Caraș-Severin a aflat „pe surse”, de parcă ministrul venise pe Valea Cernei să se trateze de nu știu ce afecțiune și nu ar fi dorit ca ziariștii să-l vadă bălăcindu-se în cădiţele de la 7 Izvoare. Adevărul este că, oficial, nici acum nu știu ce a căutat ministru la noi în județ, pentru că n-am găsit nici pe site-ul ministerului ceva legat de prezența acestuia, și nici Consiliul Județean Caraș-Severin nu a ieșit cu un comunicat referitor la acest subiect. După reacția autorităților, mă întreb dacă nu cumva în locul ministrului Dobre la Herculane a fost sosia sa?
În fine, nu este prima dată când se întâmplă ca presa sau - ca să respectăm adevărul - o parte a presei află „pe surse” despre astfel de evenimente. Când ziariștii sunt tratați în acest mod de politicieni. La fel s-a întâmplat cu vizita americanilor la Reșița din luna aprilie. Mă rog, la Văliug sau unde or fi fost duși acei oameni de afaceri să se bucure de peisajele naturale ale județului, de zborul cu elicopterul și ospitalitatea românească. Presa a aflat abia a doua zi de sosirea americanilor în județ. Sigur, poate că protocolul nu includea prezența la discuții a ziariștilor, deși nu văd ce probleme secrete puteau fi abordate în jurul unei prime întâlniri care, cu siguranță, nu a inclus chestiuni legate de scutul antirachetă de la Deveselu. Câteva declarații luate la cald sau câteva cadre cu participanții ar fi fost necesare.
Așa se întâmplă peste tot în lume. Sunt câteva reguli de bază, scrise sau nu, care sunt parte a unor astfel de evenimente, în care fiecare știe ce are de făcut. Unii să negocieze ori să discute și să dezbată pe o temă dată, alții să informeze pe publicul de acasă despre vizita ministrului Dobre ori a americanilor în Caraș-Severin. Nu noi, ziariștii, am inventat roata, și nici măcar un primar sau un președinte de consiliu județean ori de partid. Din acest motiv, fiecare instituţie de stat are un purtător de cuvânt, consilieri de imagine, cu toţii responsabili de ceea ce înseamnă comunicarea cu mass-media. Rolul acestora e de a informa mass-media care, la rândul ei, vă informează pe dumneavoastră.
La noi, în Caraș-Severin, nu se mai întâmplă așa ceva. Acești conducători de instituții își postează activitatea pe pagina de Facebook în loc să transmită comunicate de presă. Pur si simplu desconsideră presa din Caraș-Severin. Îi minimalizează rolul de a patra putere în stat. Din poziția de "factotum", se uită cu dispreț la ziariști, hrănindu-și orgoliile nemăsurate. Ceea ce uită aceștia este că și alții au procedat la fel, iar astăzi au dispărut din peisaj. Au dispărut pe mâna lor, cum s-ar zice!