Menu

Articol

Dr. Romeo Dumitrescu şi prof. Ion I. Cotăescu, în dialoguri incomode

„Salonul artelor”, organizat de către dr. Romeo Dumitrescu, în locuinţa sa din Reşiţa, se dovedeşte şi un veritabil „Salon al ştiinţei”, având în vedere că la întâlnirile programate, de regulă, luni seara, amfitrionul invită, alături de personalităţi artistice, şi oameni de ştiinţă remarcabili, doctori în ştiinţe, cercetători. Un astfel de exemplu este prof. univ. dr. Ion I. Cotăescu, de la Universitatea de Vest Timişoara, creatorul Şcolii de Fizică Teoretică de la Timişoara, laureat cu premiul „Ştefan Procopiu” al Academiei Române, recunoscut de comunitatea ştiinţifică internaţională, fiind unul din editorii publicaţiei Central European Journal of  Physics.

Profesorul Ion I. Cotăescu a fost invitat, luni seara (16 mai), pentru a doua oară în acest an, să conferenţieze în salonul medicului Romeo Dumitrescu, după ce în luna martie a vorbit despre „câmpurile cuantice în spaţiul-timp curbat”. De data aceasta, profesorul Cotăescu a abordat un subiect mai popular, aparent accesibil, însă unul dintre subiectele cele mai delicate, care stârnesc pasiuni, chiar conflicte în societate. Este vorba despre raporturile dintre ştiinţă şi religie. Referatul prezentat de către prof esorul Cotăescu, este un articol extras din „Revista de Politica Ştiinţei şi Scientometrie”, articol publicat sub semnătura – Ion I. Cotăescu, Zeno Simon.

Fără conflict!

În fapt, profesorul Ion I Cotăescu se doreşte a fi un pacifist, care propune ca ştiinţa şi religia să nu se mai confrunte, pentru că prin confruntare pierd amândouă, ci să se dezvolte în paralel, fiecare pe drumul său şi cu mijloace specifice. Iată una din afirmaţile profesorului, în acest sens:

„Într-o societate civilizată, ştiinţa şi religia trebuie să se poată manifesta liber, fără să intre în conflict una cu cealaltă, deoarece răspund unor nevoi umane fundamentale complet diferite.

Acest lucru este perfect posibil, deoarece între ştiinţă şi religie nu există incompatibilitate fundamentală, ireductibilă, atât timp cât existenţa divinităţii nu poate fi nici confirmată, dar nici infirmată prin metodele empirice ale ştiinţei. De aceea, nu putem fi de acord cu teza antagonismului ştiinţă-religie, având în vedere că ştiinţa şi religia reprezintă căi diferite de căutare a unor răspunsuri din domenii disjuncte, care nu se intersectează şi nu au de ce să se conteste reciproc”.

Profesorul Ion I. Cotăescu analizează foarte multe aspecte ale existenţei ştiinţei şi religiei în societate şi propune (spunem noi, într-un limbaj mai puţin academic), să-şi vadă de treabă, fiecare cu preocupările ei, fără să se încontreze reciproc. Adică, acolo unde ştiinţa dezvoltă modele, măsoară, experimentează şi demonstrează, să nu se amestece religia. Căci nici ştiinţa nu se amestecă în contestarea divinităţii, pentru că ştiinţa se recunoaşte a fi limitată şi nu se apucă să conteste ceva nemăsurabil şi nedemonstrabil.

Fără conflict?

Problema este că profesorul Cotăescu vorbeşte despre o divinitate abstarctă şi, oricât s-ar feri ştiinţa, demitizează realitatea şi aduce atingere „Dmnezeului biblic”. Ceea ce, în mod evident, îl deranjează pe practicantul religios.

Şi, oricât de „pacifist” se declară profesorul, când propune „separarea apelor”, adică ştiinţa - la ştiinţă, religia - la religie, spune:

 „Este bine oare să uităm că trăim într-un stat laic lăsând orele de religie să devină precatic obligatorii şi introducâd învăţământul teologic în universităţile de stat, de-a valma cu literele şi filozofia? Nu este acesta un prim pas către imixtiunea religiei în învăţământ, aşa cum doresc unii?”

Încă:

„Ajungem, astfel, la principala noastră îngrijorare: încotro ne îndreptăm, spre o societate democratică a culturii şi raţiunii sau spre o pseudoanarhie dominată de subcultură, bigotism şi superstiţii”, mai spune doctorul în fizică Ion I. Cotăescu.

Ceea ce poate fi considerat lăudabil, în opinia noastră, este că dr. Romeo Dumitrescu, catolic practicant, se arată un om deschis dezbaterilor, chiar şi a celor incomode, permiţând exprimarea liberă a ideilor, precum şi confruntarea între idei şi viziuni diferite. Sau, cel puţin, paralele.

Reamintim la final că medicul chirurg Romeo Dumitrescu a fost ales, de curând, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, funcţie pe care o va exercita până la alegerile din 5 iunie şi instalarea noului preşedinte.

Powered by Jasper Roberts - Blog