Menu

Articol

Drept la replică. „Persoana Piroi Ion nu are calitatea de profesor, ci de pensionar”

Autor: 
Eugen Răduca

În urma articolului "Circ la UEMR. Apel la 112 pentru evacuarea unui profesor de la cursul de Maşini Electrice" publicat ieri în ziarul online Argument, am primit un drept la replică semnat de directorul de Departament din cadrul Facultăţii de Inginerie şi Management, Eugen Răduca, cu clarificări referitoare la cele întâmplate luni la UEMR.

Stimată publicație,

Apreciez faptul că articolul Dvs. încearcă să prezinte obiectiv un caz derulat în UEMRîn care am fost implicat, fără a urmări acest lucru. Doresc să aduc o serie de clarificări, pe care vă rog să le publicați în integralitate, în virtutea dreptului la replică. Vă mulțumesc. 

În calitate de Director de Departament, cu o vechime în această funcție, aleasă, de aproape 15 ani, doresc să fac o serie de clarificări:

1. Activitățile didactice incluse în norma universitară a unui cadrudi dactic universitar sunt cele de curs, laborator, seminar, proiect; acestea sunt activități lucrative la care participă persoanele care au încheiate contracte cu universitatea respectivă, adică cadrele didactice și studenții: fiecare cadru didactic încheie un contract anual, anexă la contractul individual demuncă, evidențiat prin Fisa postului atașată Statului de funcții, iar fiecare student încheie un contract anual, anexă la contractul de studii universitare, care conține denumirea disciplinelor, din anul respectiv, din perioada ciclului universitar (licența, master sau doctorat), conform Planului de învățământ aferent programului de studii pe care studentul îl urmează. Cadrele didactice NU au statut de funcționar public, NU au program cu publicul, ele lucrează doar cu studenții în procesul didactic.

Legislația prevede: "Norma universitară anuală conține activități directe efectuate cu studenții, activități de cercetare și activități complementare …  Activități directe efectuate cu studenții: cursuri, seminarii, lucrări practice, proiect.", precum și "Spațiul universitar este inviolabil." (sublinierile îmi aparțin și evidențiază faptul că activitățile didactice (în particular și cursul) din norma universitară a unui cadru didactic se efectuează cu studenții, NU cu oricine.). 

2. Universitatea NU este o instituție caritabilă, finanțarea universităților se face în funcție de  numărul de studenți care urmează studiile, fără taxă sau cu taxă (ministerul alocă bani universităților proporțional cu numărul studenților fără taxă, iar studenții cu taxă plătesc universităților o taxă anuală stabilită de aceasta). Calitatea de student, fără taxă sau cu taxă se dobândește în urma unui concurs, iar studenții înscriși la un program de studii sunt înregistrați nominal la secretariatele facultăților.

3.Persoana Piroi Ion NU are calitatea de profesor, ci  de pensionar; funcția de profesor universitar este asociată cu locul de muncă (universitatea) în care persoana a fost încadrată cu norma de bază și dispare la încetarea contractului de muncă dintre persoană și universitatea respectivă; de fapt, în contextul analizat, interesează dacă d-l Piroi Ion are sau nu calitatea de student, iar conform evidențelor de la Facultatea de Inginerie și Management, pentru programul de studii Electromecanică,  d-l Piroi NU are calitatea de student.

In concluzie, activitățile didactice de curs, laborator, seminar, proiect NU au caracter public, d-l Piroi NU avea ce să caute în sala de curs deoarece NU are calitateade student la UEMR; este regretabil faptul că Rectorul UEMR NU cunoaște prevederile legale sau NU dorește să le aplice, acceptând astfel ca activitatea didactică la Facultatea de Inginerie și Management să fie grav perturbată. 

Cu respect pentru cei de bună credință

prof.univ.dr.ing.Răduca Eugen

Powered by Jasper Roberts - Blog