Menu

Articol

Dumnezeu va fi cunoscut prin ştiinţă! Traian Zamfir construieşte un nou concept filosofic

Lect. univ. Traian Zamfir, filosof şi inventator, şi-a lansat, ieri, la Casa de Cultură Reşiţa, volumul de filozofie, „Teoria Generală a Construcţiilor - eseu de ontologie şi epistemologie filosofică”, volumul I, editura SOLNES, Timişoara, 2017. Evenimentul, desfăşurat în sala de expoziţii „Horaţiu Vornica” a Casei de Cultură, a făcut parte din complexul de manifestări cuprinse sub titlul „7 zile - 7 arte”, ediţia a 36-a.

Deschiderea lansării de carte a fost făcută de către directorul Casei de Cultură, Mraian Apostol, care a spus, printre altele că a avut onoarea să-i fie student dascălului Traian Zamfir şi păstrează o frumoasă amintire cursurilor, dezbaterilor pe teme filosofice, discuţiilor, de asemenea şi un sentiment de sinceră preţuire.

Sussemnatul, am avut plăcerea şi onoarea să prezint acest volum, în faţa unui public din care nu lipseau personalităţi de formaţiune filosofică, filologi, istorici, scriitori. Cu admiraţie, pe alocuri, chiar, cu entuziasm, despre cercetătorul, inventatorul, filosoful, Traian Zamfir, şi, mai ales, despre volumul de filosofie lansat, au mai vorbit dr. în filosofie Marin Vînătoru, profesorul de filosofie Petru Bungărzan şi dr. în istorie Dana Bălănescu.

„Lucrul” nu există!

În volumul „Teoria Generală a Construcţiilor”, Traian Zamfir propune un termen filosofic nou de interpretare a lumii, mult mai general şi cuprinzător, şi anume acela de „construcţie”, termen superior celor, de exemplu, de sistem sau structură, care îşi fixează obiectul cercetării şi interpretării asupra unor elemente considerate fixe, ideale. Aşadar, tot ceea ce este numit structură, sistem sau lucru, se depărtează de lumea reală, lume reală care se află în continuă mişcare, în construcţie sau distrucţie. Practic, Traian Zamfir, bazându-se pe rezultatele cercetărilor şi descoperirilor din domeniile fizicii moderne, ale chimiei, biologiei, medicinei, matematicii, lingvisticii etc. demonstrează că, de fapt, „lucruri” nu există. Aşa cum, în lumea reală nu există cu adevărat „obiecte” sau „corpuri”. Aceştia sunt doar termeni care îl ajută pe om în mod parctic să-şi amenajeze spaţiul în care trăieşte. Întotdeauna avem de a face cu procese, astfel că ceea ce am putea lua în analiză drept „lucru” este o construcţie în devenire. Pentru a demonstra aceasta, Traian Zamfir face apel la fizicieni, savanţi şi gânditori, ca, Euclid, Newton, Mendeleev, Einstein, Weinberg, Heisenberg, Rees, Smolin, Feynnmann, Hawking, Susskind şi mulţi, mulţi alţii, filtrând teoriile fizice importante prin sita teoriilor filosofice lansate de-a lungul timpului. Stabilind sensul termenului de „construcţie” propune prin acesta şi un instrument de înţelegere a „Fiinţelor determinate”, care, ca orice construcţie, „se nasc, se aseamănă sau nu cu altele, se dezvoltă şi pier”.

Creatorul va fi cunoscut prin ştiinţă!

Aceste scurte referiri nu îşi propun, şi nici nu au cum, să releve complexitatea, totuşi, extrem de limpede, a teoriilor lansate de Traian Zamfir, care, operează cu instrumentele „determinismului real”. Însă, un element şocant cuprins în acest volum, merită scos în evidenţă. Fiind vorba despre o lume reală, în care numai mişcarea pare veşnică, Traian Zamfir mai lansează o idee violentă, iconoclastă chiar, şi anume, că nu există „întâmplare”, decât în măsura în care nu cunoaştem toate elementele, toţi „constructorii” şi proprietăţile acestor constructori care participă la o construcţie. Universul poate fi cunoscut până la capăt, în opinia lui Traian Zamfir. Astfel, lărgindu-şi sfera de cunoaştere, perfecţionându-şi instrumentele de cunoaştere, omul se află pe calea de a înţelege lumea fără rest, „urmând să avem, în curând, dovada certă, oricare a fi aceea, a creatorului său”, scrie Traian Zamfir!

„7 zile - 7 arte” ziua a 3-a - Teatru

În cuprinsul manifestărilor desfăşurate sub genericul „7 zile - 7 arte”, mâine, duminică, 13 mai, de la ora 11.00, Teatruld e Vest Reşiţa va prezenta pe scena Palatului Cultural, în premieră naţională, musicalul pentru copii, „Omul de turtă dulce”, de de DAVID WOOD, regia artistică: ŞTEFAN IORDĂNESCU, scenografia şi costumele:  ERIKA CSEGLÖDI

Distribuţia: 

OMUL DE TURTĂ DULCE - ANA-MARIA CIZLER

CEAINICUL – CAMELIA GHINEA

ŞORICELUL - MARIUS TUDOR

CEASUL CUC - ANDRADA SAMOILĂ

PIPERNIŢĂ - FLORIN IBRAŞI

SOLNIŢĂ - FLORIN RUICU / SORIN FRUNTELATĂ

„7 zile - 7 arte” ziua a 4-a - Concurs de proză

Luni, 14 mai, de la ora 17.00, la Casa de Cultură va avea loc, festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului judeţean de proză scurtă „Gheorghe Zincescu”. Concursul se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu din Caraş-Severin.

Powered by Jasper Roberts - Blog