Menu

Articol

Europarlamentarul Maria Grapini e prima femeie din lume...

Europarlamentarul Maria Grapini este prima femeie din lume, mai mult, primul om din lume care a văzut scris pe Turnul Eiffel din Paris „UCM Reşiţa”! Prezentă, sâmbătă, 19 martie, la Reşiţa pentru o dezbatere privind viitorul judeţului Caraş-Severin, al Reşiţei, Maria Grapini a declarat: „Şi sigur am fost mândră să ajung să văd pe Turnul Eiffel, acolo, scris UCMR Reşiţa! Şi toţi trebuie să fim mândri de acest lucru!”

E adevărat, circulă o legendă, din gură în gură, şi, în ultimul timp, pe internet, că barele de fier din care este compus Turmul Eiffel au fost făcute la Reşiţa. Această legendă este alimentată şi de faptul că pe situl oficial al primăriei Reşiţa ete scris, alb pe albastru: „Structura metalica a Turnului Eiffel, simbolul Parisului, a fost realizata la Resita (made in Reschitza), având in compoziţie oţel de la furnalul din Găvojdia”.

Nu comentăm prea mult faptul că textul a fost scris de un diletant, pentru că în furnale nu se face oţel, ci numai fontă. Deci, „oţel de la furnalul din Găvojdia” e o prostie (ca exprimare tehnică).

Să revenim la Reşiţa. Legenda se bazează numai pe faptul că, teoretic, acest lucru ar fi fost posibil. Era posibil, deoarece în vremea în care a fost construit turnul (1887-1889), uzinele din Reşiţa, numite St.E.G (societate privilegiată imperială şi regală a căilor ferate de stat - austriece), erau printre cele mai dezvoltate uzine metalurgice din Europa. Însă nu există niciun document, nicio mărturie directă sau indirectă care să ateste acest lucru. Este vorba doar de supoziţii. Iar austriecii, care aveau şi ei mândria lor, ar fi consemnat un astfel de eveniment deosebit, aşa cum au consemnat realizarea locomotivelor sau a podurilor, din actuala Cehoslovacie, până la Sankt Petersburg. În schimb, în mod oficial barele din care este făcut turnul sunt făcute din fier „Forjat şi prelucrat la uzinele Fould Dupont, din Pompey – furnizorul fierului pentru Turn” (FORGES ET USINES DE POMPEY FOULD-DUPONT FOURNISSEUR DE FERS DE LA TOUR). Uzinele din Pompey, Franţa, aparţineau patronilor Auguste Dupont şi Alphonse Fould.

Pe de altă parte, un specialist în istoria industrială a Reşiţei şi a Banatului, inginerul Dan Perianu, ne-a declarat la o conferinţă despre Reşiţa industrială: „În mod fatal, de peste 15 ani demontez această legendă. Şi ea nu se lasă demontată. Nu există nici o mărturie că fierul din Turnul Eiffel a fost fabricat la Reşiţa. Transportul unei cantităţi aşa uriaşe de fier de-a lungul Europei ar fi fost consemnat în istorie, în documente ale uzinei sau în alte mărturii scrise, în presa vremii, în cărţi. Nu există aşa ceva. În schimb, Reşiţa are nenumărate realizări şi premiere industriale cu care se poate mândri. Este păcat că despre acestea se vorbeşte prea puţin şi se insistă pe un lucru fără niciun temei”.

Opinăm ca Primăria Reşiţa să adune specialiştii în istorie, în istorie industrială, şi aceştia să stabilească: a fost sau n-a fost făcut la Reşiţa fierul din Turnul Eiffel. Şi, dacă nu există dovezi clare, să şteargă postarea de pe sit şi să treacă realizările adevărate, de la poduri celebre, la Crucea de pe Caraiman, de la locomotive (locomotivele sunt trecute), la turbine şi hidroagregate. Că, altfel, doar ne facem de râs! Şi, pe bază de legende, uite ce lucruri trăsnite mai spun europarlamentarii noştri, că au văzut pe Turnul Eiffel că scrie: UCMR Reşiţa! O fi scris cineva cu creta! Şi tocmai trecea Maria Grapini prin Paris!

Powered by Jasper Roberts - Blog