Menu

Articol

Fakenews şi poliţia presei

Autor: 

De la alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, termenul de "fakenews" a explodat! Medii cu tradiţie au fost acuzate de promovare a ştirilor false, a intoxicărilor, chiar cancelarul german Angela Merkel a făcut o criză, iar în Franţa autorităţile au pornit o adevărată vînătoare de vrăjitoare în politica locală, alimentată din belşug de ştirile false.

Adevărul e că INTERNETUL suportă orice! Dacă ne-am bucurat de confortul unei realităţi virtuale comode şi non-invazive, astăzi facem cunoştinţă cu o realitate virtuală duşmănoasă şi agresivă, care nu doar că se suprapune peste realitatea cotidiană, dar chiar o influenţează decisiv pînă la anihilare.

Compania Facebook a lansat "Journalism Project", în contextul în care cea mai mare rețea de socializare din lume caută să-și consolideze relația cu organizațiile media, informează Reuters. Lansarea vine la mai puțin de o săptămînă după ce compania fondată de Mark Zuckerberg a primit-o în rîndurile sale pe fosta reporteră, prezentatoare și gazdă de televiziune de la CNN pentru a conduce echipa de relații cu organizațiile media. Potrivit anunțului făcut de Facebook, noul proiect se va concentra pe îmbunătățirea formatelor de relatare a evenimentelor precum "Live", "360" și "Instant Articles".

De asemenea, compania a anunțat că va testa o caracteristică a instrumentului "Instant Articles" pentru a permite cititorilor să consulte în același timp mai multe articole de la organizațiile media preferate.

Facebook va colabora în acest sens cu organizații terțe în vederea promovării acurateții informațiilor și pentru a-i ajuta pe utilizatori să decidă care surse sînt de încredere, în încercarea de a scăpa de stigmatul "știrilor false". Rețeaua a fost acuzată în ultimele luni că nu face îndeajuns de multe eforturi în ceea ce privește știrile false distribuite de utilizatori în timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite și acum se află în plin proces de a remedia situația. "Facem multe eforturi pentru propășirea unui ecosistem de știri sănătoase și a jurnalismului", susține într-un mesaj postat pe blogul Facebook Fidji Simo, director de produs în cadrul companiei.

La rîndul său, CNN a răspuns președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, care a acuzat jurnaliștii că au publicat știri false, că "decizia sa de a publica știri din surse verificate" despre documente neverificate ale serviciilor secrete cu privire la Trump este "mult diferită de decizia Buzzfeed de a publica memo-uri nesusținute", transmite Reuters.

Declarația vine după ce președintele ales al SUA a numit postul de televiziune "știri false" și a refuzat să asculte întrebarea reporterului CNN la prima sa conferință de presă.

Buzzfeed a publicat un articol despre documente neverificate și "potențial neverificabile" care conțineau informații despre legături ale consilierilor lui Trump cu spioni ruși. Documentele ar fi conținut și informații că serviciile rusești ar fi deținut date compromițătoare despre Trump. Buzzfeed a refuzat să comenteze afirmațiile lui Trump.

Aceasta este o realitate inflamată de internet: amestecul serviciilor de informaţii în mass-media! O realitate valabilă şi în România, unde, însă, acest amestec se face grosier! La începutul lui februarie, aproape 20 de IT-iști de la firme importante de profil din Sibiu s-au reunit într-un ”hackathon” al cărui scop este acela ca așa-zisele știri false să nu se mai distribuie prin intermediul Facebook-ului, scrie Turnul Sfatului din Sibiu. Proiectul este susținut de Digi24 și Hotnews, două entităţi media asupra cărora planează, însă, suspiciunea că ar fi vectori de comunicare ai serviciilor de informaţii.

Afacerea care este, de fapt, una de cenzură a presei a fost devoalată de mai multe publicaţii.

Digi24 și HotNews sînt două mijloace de presă care susțin cenzura internetului și a Facebook motivînd prin așa-zisele știri false promovate de unele site-uri. Cele două entități media au susținut crearea unei liste negre a site-urilor din România, în care dincolo de site-urile care dau știri tabloide și neverificate au inclus și media care nu le susține punctele de vedere, ceea ce este prea de tot! Mai multe site-uri au fost incluse pe lista celor cu surse îndoielnice. Printre acestea se numără: Antena3.ro, Romaniatv.net, Stiripesurse.ro şi Dcnews.ro.

Desigur, un promotor de fakenews poate deveni orice site serios în spatele căruia ajunge paraşutat un lider avid de glorie şi... like-uri!

Powered by Jasper Roberts - Blog