Menu

Articol

Falşii revoluţionari au prejudiciat statul cu 14 milioane de lei. 13 dintre ei sunt din Herculane

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 12 persoane implicate în celebrul dosar al certificatelor de revoluţionar false. Între aceştia se numără Adrian Sanda (la data faptelor având funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR), Corina-Denisa Tănase (fost secretar general al SSPR) şi Valentina-Cristina Cechi, fost şef serviciu Departament pentru Revoluţionari din cadrul SSPR), sub aspectul săvârșirii a cinci infracțiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a patru infracțiuni de abuz în serviciu;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: „Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014, Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată, fiind introdusă o nouă categorie de revoluţionari și anume ,,Luptător cu rol determinant”, atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv 22 decembrie 1989, ora 12,10".

În această categorie au fost incluse oraşele: Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti ca fiind cele în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, urmând ca alte localităţi în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, decât cele prevăzute în acea categorie, să fie determinate din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prin patru decrete semnate de președintele României, în anii 2015 și 2016, a fost conferit titlul de "Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant" unui număr total de 3.505 persoane care, începând cu data de 1 ianuarie 2015, au primit o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lună.

Potrivit probelor administrate în cauză de procurori, o parte din aceste persoane au obținut însă acest titlu prin încălcarea dispozițiilor legale. În mod concret, procedura de obținere a acestui certificat, fiind bazată aproape exclusiv pe documente și declarații provenind de la persoane direct interesate, a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii cu atribuţii în acordarea acestor titluri  a unor persoane dispuse să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Sanda, Cechi şi Tănase, care au făcut parte din comisie, au  încălcat atribuțiile prevăzute de art. 92 din Legea nr. 341/2004, de analizare și verificare a dosarelor depuse de asociațiile locale de revoluționari, iar activitatea lor infracţională s-a concretizat în includerea în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, a nouă orașe în cazul cărora a fost eludat adevărul istoric. Din probele administrate a reieșit că faptele comise au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 14.047.085 lei, aceasta reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor începând cu data 1 ianuarie 2015, plătite de către casele judeţene de pensii, după cum urmează: Târgoviște: 3.510.651 lei (80 de persoane au primit indemnizația de gratitudine din totalul celor 89 care au obținut titlul de luptător cu rol determinant); Buzău: 2.107.536 lei (50 de persoane din totalul de 52); Arad: 2.996.227 lei (64 de persoane din totalul de 68); Băile Herculane: 545.458 lei (13 persoane din totalul celor 13); Brăila: 2.810.048 lei (64 de persoane din totalul de 67); Deva: 2.077.165 lei (56 de persoane din totalul de 62); Piatra Neamţ, Suceava şi Hunedoara.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, faptele celor trei inculpați săvârșite în calitate de membri ai Comisiei ce a avizat includerea localităților de mai sus în categoria celor ce permiteau obținerea titlului de luptător cu rol determinat constituie obiectul material a cinci infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în legătură cu deciziile privind localitățile Târgoviște, Buzău, Arad, Brăila și Deva, respectiv a patru infracțiuni de abuz în serviciu în legătură cu deciziile privind localitățile Băile Herculane, Piatra Neamț, Suceava și Hunedoara.

Probele administrate au relevat că cei trei inculpați au luat deciziile menționate fără a avea o fundamentare juridică, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localităților Băile Herculane și Hunedoara, inculpații au ignorat adresele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, prin care se comunica organizațiilor de revoluționari solicitante că în orașele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau rănite, respectiv reținute, până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice s-a constituit parte civilă cu suma aferentă plății indemnizațiilor menționate mai sus.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București. (Foto: WordPress.com)

Powered by Jasper Roberts - Blog