Menu

Articol

Fără precedent. Procurorii DIICOT își suspendă activitatea până pe 8 martie, timp de patru ore în fiecare zi

În urmă cu puţin timp, DIICOT a dat publicităţii un punct de vedere prin care anunţă suspendarea activităţii în perioada 26 februarie-8 martie între orele 8.00-12.00. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amânare.

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a adoptat astăzi, 25 februarie, cu o majoritate de 221 voturi, din totalul de 231 procurori prezenți, următorul punct de vedere în referire la modificările Legilor nr.303/2004, nr.304/2004 și nr.317/2004 aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.7/19.02.2019:

”Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism protestează față de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar. Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție”, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

Mai mult decât atât, procurorii solicită Avocatului Poporului să își exercite atribuțiile în sensul sesizării Curții Constituționale a României pentru efectuarea controlului de constituționalitate asupra O.U.G. nr.7/2019.

„De asemenea, întrucât pe rolul CJUE se afla înregistrate cauzele nr. C-83/2019, respectiv C-127/2019, se va proceda la transmiterea prezentului punct de vedere către CJUE, sub forma Amicus curriae, pentru a fi analizat în cadrul deciziei privind adoptarea de masuri provizorii în conformitate cu a Tratatul UE. Transmiterea prezentului punct de vedere către Curtea Constituțională, sub forma Amicus curriae, pentru a fi analizat în cadrul dezbaterilor ce vor avea loc privind sesizarea în controlul anterior de constituționalitate vizând Legea de aprobare a O.U.G. nr.90/2018, la termenul din 27 februarie 2019”, se mai arată materiarull DIICOT.

Powered by Jasper Roberts - Blog