Menu

Articol

Festivalul Internaţional Sabin Pautza - prezenţe excepţionale, lucrări inedite! (VIDEO)

Festivalul Internaţional Sabin Pautza de la Reşiţa, ediţia a IV-a, a continuat, astăzi, la Universitatea Eftimie Murgu Reşiţa, cu evenimentul „Concert coral Sabin Pautza şi copiii”, cu concertele susţinute în Aula Magna, de: Corul „Allegretto" al Liceului de Arte Sabin Păuţa Reşiţa, dirijor Emanuela Moldovan, Corul „Pocoapoco” al Liceului de Arte Sabin Păuţa Reşiţa, dirijor Adelina Bilan, şi Corul „Steluţe” al Şcolii Gimnaziale nr. 2 Reşiţa, dirijor Mariana Brebenaru.

În această după-amiază, de la ora 19.00, la Sala Lira a Liceului de Arte Sabin Păuţa Reşiţa, va avea loc Concerul extraordinar „Sabin Pautza în constelaţia marilor creatori”, cu participarea Grupului vocal „Canticum Bucharest”, dirijor Răzvan Rădos, la pian Ştefan Lovin. În program, lucrări de Gheorghe Danga, George Enescu, Edvard Grieg, Jean Moscopol, Astor Piazzolla, Vasile Popovici, Sabin Pautza.

Festivalul Internaţional Sabin Pautza, ediţia a IV-a, a început miercuri, 17 mai, cu vernisajul Expoziţiei „Dinu Lipatti - 100”, al Muzeului Naţional George Enescu Bucureşti, realizator Cristina Andrei, în foaierul Liceului de Arte Sabin Păuţa din Reşiţa. A urmat recitalul pianiştilor Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, pian la patru mâini. Program: Gabriel FAURÉ – Dolly op.56, George ENESCU – Suita pentru pian la patru mâini, Edvard GRIEG – Peer Gynt op.56, Sabin PAUTZA – Joc de doi din Banat.

O suită de Enescu (aproape) nemaiauzită!

De precizat că Suita pentru pian la patru mâini, de George Enescu, a fost o reprezentaţie excepţională şi inedită, fiind interpretată după un manuscris al lui George Enescu, manuscris scos din arhivele Muzeului Naţional George Enescu, lucrarea nefiind încă editată! Suita, alcătuită din cinci părţi, Preludiu, Vals trist, Intermezzo, Scurtă barcarollă şi Marş, a fost compusă de George Enescu în intervalul 22 decembrie - 25 decembrie 1898, când Enescu avea 17 ani. Deci, ultima parte, Marşul, a fost scris chiar în ziua de Crăciun, fapt cert, deoarece Enescu şi-a notat pe manuscris ziua în care a compus fiecare parte a Suitei. „Iată ce făcea tânărul Enescu în ziua de Crăciun a anului 1898!”, a exclamat pianistul Eugen Dumitrescu, înainte de a începe interpretarea excepţionalei şi unicei lucrări, împreună cu partenerul său, Corina Răducanu. Mai menţionăm că Suita este singura piesă pentru pian la patru mâini compusă de Enescu şi, nefiind editată, înregistrarea ei este interzisă! Lucrarea este cvasinecunoscută, Suita mai fiind interpretată în anii 70 ai secolului trecut, pentru o scurtă perioadă de timp, de cuplul Suzana Szöröny şi Corneliu Rădulescu, şi, aşa cum am precizat, nu există înregistrăi ale Suitei!

Sabin Pautza în primă audiţie!

Altă reprezentaţie inedită a fost piesa Joc de doi din Banat, de Sabin Pautza, în primă audiţie, lucrarea fiind compusă de Sabin Pautza, special pentru acest festival şi special pentru tinerii pianişti Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu.

Menţionăm că maestrul Sabin Pautza a participat şi participă la toate evenimentele din cuprinsul festivalului, organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS - activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană, societate coordonată de Camelia Duca şi Lucian Duca. Camelia Duca este şi prezentatorarea festivalului. Festivalul beneficiază de susţinerea şi sprijinul mai multor instituţii publice şi private din Reşiţa şi din Bucureşti.

Începe marele concurs!

Mâine, 20 mai, de la ora 9.00, la Liceul de Arte Sabin Păuţa din Reşiţa, începe „Concursul Inteernaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie Sabin Pautza”. Prima ediţie a concursului a fost câştigată de Andrei Fabiani Prcsina, ediţia a doua, de Daria Ioana Tudor, iar ediţia a treia, de anul trecut, a fost câştigată de Emanuela Şerbănaţi - Villalva - Briones. Toţi tinerii câştigători, descoperiţi, parctic, la Festivalul Sabin Pautza din Reşiţa, au confirmat prin evoluţiile lor ulterioare, prin concertele susţinute, prin alte diplome şi premii prestigioase obţinute în ţară şi în străinătate.

Powered by Jasper Roberts - Blog