Menu

Articol

GEC Nera se opune amenajării microhidrocentralelor pe râul Nera

La sfârşitul săptămânii, la Belgrad, capitala Republicii Serbia, a avut loc mitingul de protest al societăţii civile împotriva construirii de microhidrocentrale pe râurile de munte din Serbia. Sloganul acestui protest a fost: „Spune NU microhidrocentralelor pe râul Nera“.

La miting au participat şi reprezentanţii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, din Oraviţa, împreună cu un grup de ONG-uri din Serbia care se opun construirii de microhidrocentrale (MHC) în zona localităţii Kusić, pe teritoriul Comunei Bela Crkva (Biserica Albă), lucrări care ar urma să devieze cursul Nerei  pe teritoriul Serbiei şi să folosească o mare parte a debitului râului pentru funcţionarea acestor MHC-uri.

Nera se întinde pe o lungime de 11 km, la graniţa dintre România şi Serbia. iar prin devierea debitului ar putea fi compromis ecosistemul râului în timp localităţile situate pe teritoriul României, în aval de localitatea Zlatiţa, ar putea fi private de activităţi economice şi de agrement specifice plasării acestor localităţi pe cursul râului Nera.

„În acest context trebuie menţionat că RN Apele Române – Administraţia Bazinală Banat a plasat în stand by un răspuns pe care trebuie să-l dea investitorului în MHC-ul de la Kusić privind acordul de gospodărirea apelor, până la completarea documentaţiei privind acest acord cu elemente clare care să dovedească că nu va exista un impact negativ de mediu pe teritoriul României după construirea microhidrocentralei.

Cam în aceeaşi situaţie este şi eliberarea acordului de mediu de către Agenţia pentru Protecţia mediului Caraş - Severin către investitorul care doreşte să realizeze 2 MHC-uri pe cursul râului Nera în zona localităţii Borlvenii Vechi, comuna Prigor, judeţul Caraş – Severin“, susţin activiştii de la GEC Nera.

Participarea Grupului Ecologic de Colaborare Nera la mitingul de protest de la Belgrad reprezintă o atenţionare adresată autorităţilor române şi sârbe pentru a stopa construirea de MHC-uri pe râul Nera avându-se în vedere, în primul rând, impactul distructiv asupra mediului de pe cursul acestui râu.

Powered by Jasper Roberts - Blog