Menu

Articol

Groapa de gunoi de la Lupac, eterna problemă a judeţului Caraş-Severin

Ani de zile s-a vorbit despre deponeul ecologic de la Lupac, un proiect de peste 25 de milioane de euro. Trei preşedinţi de Consiliu Judeţean au promis că în timpul mandatului se va finaliza groapa de gunoi, dar nici în zi de astăzi problema deşeurilor nu a fost rezolvată. Ieri, 27 februarie, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin,Victor Naidan, managerul de proiect şi arhitectul-şef al judeţului, a dat explicaţii.

Aflăm că proiectul începe în primele luni ale lui 2012 când se deja apar primele întârzieri. Acestea sunt motivate de schimbările legislative din acea perioadă, fapt pentru care în 2013 se semnează contractele de atribuire ale proiectului. „Lucrările încep în vara anului 2013 având ca termen de finalizare 12 luni. Apare un act adiţional ca urmare a unor modificări legislative, se schimbă întreg sistemul de prevenţie a incendiilor şi se face o prelungire până în octombrie 2014, dar din păcate lucrurile nu sunt nici pe departe în situaţia de a fi rezolvate”, spune Naidan.

Conform declaraţiei managerului de proiect abia în martie 2017 este momentul în care se începe un schimb de corespondenţe şi presiuni pentru obţinerea şi documentele necesare pentru finalizarea proiectului. Este vorba despre cartea tehnică a proiectului, manualul de operare, instruirea personalului pentru a se putea ajunge în perioada de recepţie.

„Facem testele la finalizarea lucrării. Nu obţinem documentele decât în perioada de recepţie care se întinde între octombrie 2017 și ianuarie 2018 şi sub ameninţarea respingerii recepţiei reuşim să obţinem documentele necesare”, a precizat arhitectul-şef al judeţului.

Într-un final ajungem şi în anul 2018 când are loc în ianuarie recepţia. Abia în toamnă antreprenorul împreună cu operatorul fac două săptămâni de teste care demonstrează că ar putea obţine randamentul preconizat în proiect. Dar din nefericire, spre sfârşitul anului trecut, în urma unei ploi serioase, un bazin de beton de 1.000 de metri cubi începe să plutească, iar imediat după rezolvarea acestui viciu de proiectare, natura vine de hac din nou proiectului. De această dată, cantitatea mare de zăpadă face ca acoperişul depozitului să se prăbuşească, situaţie ce în momentul de faţă este analizată de experţi.

Din păcate, există cele mai mari şanse ca banii investiţi la Lupac să se piardă, iar unii primări ameninţă cu instanţa. Prefectul Matei Lupu aţinut ieri să precizeze că problema deponeului de la Lupac este una foarte importantă pentru întreg judeţul. „Nu mă refer doar la situaţia care s-a discutat în şedinţa Comitetului de dialog social, dar şi la faptul că în cazul în care nu se va mai primi gunoiul la Severin ori la Oradea, vă daţi seama în ce situaţie ajungem! Unde să depunem gunoiul? Chiar e o problemă deosebită, însă sper că vom avea destulă înţelegere şi înţelepciune şi cu un efort fantastic din partea Consiliului Judeţean, a primăriilor şi a tuturor factorilor care au putere de decizie, să putem depăşi impasul”, a spus Lupu.

Powered by Jasper Roberts - Blog