Menu

Articol

Imigrația către Europa își schimbă specificul

Autor: 

BMTF, 14 iun - Valul de migranți către Europa și-a schimbat ruta, trecerea între Turcia și Grecia este aproape total închisă, dar grupuri tot mai mari de persoane încearcă să traverseze Mediterana sudică între Lybia și Italia, punîndu-și viața în pericol, a declarat directorul Agenției europene pentru frontiere și paza de coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, într-un interviu publicat marți de agenția France Presse, scrie Agerpres.

Pe coastele grecești sosesc în prezent 80-100 de persoane în fiecare zi, în contextul în care numărul sosirilor zilnice era de 2.500 înaintea acordului încheiat de Uniunea Europeană și Turcia, în martie 2016, menționează Leggeri.

În schimb, s-a înregistrat o creștere de peste 40% a migranților sosiți în Europa prin Mediterana Centrală și Lybia. Majoritatea acestor migranți provin din Africa de Vest: senegalezi, guineeni, nigerieni. Numărul acestora a fost de 180.000 în cursul anului trecut. Majoritatea dintre ei sînt migranți economici.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), peste 1 milion de persoane au sosit în Uniunea Europeană în anul 2015, dintre care peste 850.000 au ajuns pe coastele Greciei, majoritatea provenind din Syria (56%), Afghanistan (24%) și Iraq (10%).

De la începutul acestui an pînă la jumătatea lunii aprilie, circa 36.000 de migranți au sosit în Italia, în creștere cu 43% față de perioada similară a anului trecut, notează directorul Frontex.

Mulți dintre cei care ajung în Europa prin traversarea Mediteranei folosesc călăuze, rețelele de trafic de migranți obținînd în acest fel între 4,7 și 5,7 miliarde de euro în anul 2015, sumă care a scăzut cu aproape 2 miliarde de euro în anul 2016.

Migranții care provin din Africa de Vest își încep călătoria către Europa cu autobuzul. Teritoriul Comunității Economice a Statelor din Africa Occidentală (CEDEAO) are reguli asemănătoare cu cele din spațiul Schengen, putîndu-se călători liber în schimbul a circa 20 de euro. Ajunși la Niamey, capitala Nigerului, migranții intră în ilegalitate și trebuie să plătească fiecare cîte 150 de euro pentru a ajunge la frontiera cu Lybia. După traversarea teritoriului acesteia către nord, prețul poate urca pînă la 1.000 de euro, în funcție de ambarcațiunea cu care vor trece Mediterana, dar prețul poate fi și de 300 de euro, în bărci pneumatice în care călătoria este total nesigură.

Ruta traficului de imigranţi din nordul Africii pe Marea Mediterană spre Italia şi alte ţări ale Uniunii Europene trebuie închisă în totalitate, cere Sebastian Kurz, ministrul de Externe al Austriei. Şeful diplomaţiei austriece propune interceptarea navelor cu imigranţi în sudul Mării Mediterane şi trimiterea clandestinilor în centre speciale de cazare din Tunisia, unde probabil ar urma să fie procesate solicitările de a obţine azil în state membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement (încălcarea prevederilor tratatelor Uniunii Europene) împotriva a trei state membre, țările Grupului Vishegrad - Cehia, Polonia și Ungaria - care nu au respectat deciziile Uniunii Europene privind redistribuirea solicitanților de azil între țările membre.

România trebuie să mai primească 3546 de refugiaţi, potrivit planului comun de relocare aprobat de Blocul comunitar şi care are un caracter de obligaţie legală, potrivit unui raport prezentat pe site-ul instituţiei europene. România a primit, pînă la 9 iunie 2017, 45 de imigranţi din Italia şi 589 de imigranţi din Grecia.

Potrivit cotelor obligatorii de imigranţi stabilite în septembrie 2015 pentru fiecare stat membru, România trebuie să integreze în total 4180 de refugiaţi (1608 în Italia şi 2572 în Grecia).

Planul de relocare a 160.000 de refugiați a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia și România au votat împotriva sa. Polonia a votat atunci în favoarea acestor cote obligatorii, dar ulterior noul guvern de la Varșovia a decis să nu le accepte. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alți 22.000 de refugiați din state vecine Syriei, respectiv Turcia, Iordania și Liban. (Sursa: M-SecurityNews)

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog