Menu

Articol

„Împreună vom fi mai puternici!” - spectacol multietnic la UEM Reşiţa

La Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa s-a desfăşurat, ieri, spectacolul folcloric, „Banatul Montan - model de convieţuire interetnică”, sub egida proiectului mai larg, „Cultură, artă, învăţământ superior în Reşiţa”. La eveniment au participat formaţii artistice ale croaţilor (caraşovenilor), maghiarilor, germanilor şi ale românilor din Caraş-Severin. Conform reprezentantului instituţiei care a găzduit evenimentul, prorectorul universităţii reşiţene, Cristian Chioncel, evenimentul, dedicat Centenarului Unirii, a dorit să scoată în evidenţă un model de bună convieţuire interetnică, un model care nu se coagulează de la sine, ci trebuie cultivat şi promovat. De precizat este şi că evenimentul a fost artistic şi ştiinţific, deoarece, pe lângă muzica şi dansurile folclorice, inginerul Ioan Birta a susţinut şi o conferinţă despre istoria Banatului de Munte, despre istoria caraşovenilor, prezentând artefacte şi manuscrise pe piatră, lemn, cupru, pergament, hârtie, din epoci străvechi.

Unul dintre organizatori, Ion Vela, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, ne-a declarat:

„Acest an este deosebit pentru noi, pentru că în 24 ianuarie, sărbătorim Mica Unire, iar în 1 Decembrie, vom sărbători Marea Unire. Noi, aici, la Universitate, împreună cu prorectorul Cristian Chioncel, cu preşedintele Asociaţiei Românilor din Balcani, Ioan Birta, să organizăm acest spectacol care să dezvăluie bogăţia folclorului din Banatul de Munte şi buna convieţuire interetnică”.

Ioan Birta, preşedintele Asociaţiei Românilor din Balcani, a declarat:

„Evenimentul este dedicat şi Unirii Principatelor, pe care o sărbătorim în 24 ianuarie, acesta fiind un moment extrem de important pentru ţara noastră, premergător Marii Uniri. Având în vedere că în judeţul nostru există 18 etnii, ne-am gândit să invităm la acest eveniment patru etnii principale, adică, în primul rând, populaţia majoritară română, apoi, în ordinea numărului de cetăţeni de altă etnie, etnia maghiară, etnia germană şi etnia croată, prin Formaţia de Tamburaşi din Clocotici. Menţionez că „Tamburaşii” noştri, deşi sunt o formaţie tânără, ea a fost invitată să participe la cel mai mare târg de carte din lume, de la Frankfurt, care va avea loc în această toamnă. Facem aceste lucruri convinşi fiind că împreună vom fi mai puternici!”.

În holul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, au evoluat în ordine: Formaţia de Tamburaşi din Clocotici, Corul „Ghiocelul” al etniei maghiare, Ansamblul Folcloric „Bârzava” şi Formaţia de adulţi „Enzian” a etniei germane, toate formaţiile fiind aplaudate cu generozitate de public. Prezentatorul evenimentului a fost Dan Liuţ, inconfundabil datorită costumului popular şi a tobei pe care o poartă după gât, instrument cu care îşi subliniază discursurile, glumele şi snoavele.

Powered by Jasper Roberts - Blog