Menu

Articol

Înalte fețe bisericești din vestul țării au devenit „cetăţeni de onoare” ai judeţului Caraş-Severin

Un moment istoric a avut loc astăzi, 4 februarie, în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean. Preşedintele CJ, Silviu Hurduzeu, a înmânat patru titluri de cetăţean de onoare ai județului pentru patru ierarhi, personalități promotoare ale valorilor culturale și spirituale bănățene.

Este vorba de episcopul Miron Cristea și episcopul Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu, cărora titlul le-a fost acordat post-mortem, I.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, decan de arhierie al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Preasfințitului Alexandru Mesian, episcop român unit, greco-catolic al Eparhiei de Lugoj.

Momentul ales de reprezentanţii CJ Caraş-Severin pentru înmânarea acestor titluri este unul foarte bine ales. Anul 1919 fiind defapt anul în care s-a realizat preluarea de facto și de jure a administrație Banatului de către autoritățile românești.

„Centenarul Marii Uniri îl aniversăm și în anul 2019, pentru că Banatul s-a unit cu România în anul 1919, când armatele române au intrat în Reșița, Caransebeș, Oravița și ulterior în Timișoara. Totodată, astăzi este o zi importantă, fapt ce l-am aflat recent, la 4 februarie 1925, mitropolitul primat al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, a precizat Silviu Hurduzeu.

„Laudatio” pentru cele patru personalități au fost rostite de Casian Rușeți arhimandritul Episcopiei Caransebeșului, Bogdan Andrei Mihele, președintele Asociației Generale a Românilor uniți greco-catolici din Reșița, Doman, PSS Lucian Mic, episcopul Caransebeșului și Angelo Narcis Pop, vicar general al Episcopiei greco-catolice de Lugoj, iar episcopul Caransebeşului Lucian Mic şi Bogdan Andrei Mihele au fost cei care au preluat titlurile înmânate post-mortem.

Powered by Jasper Roberts - Blog