Menu

Articol

Îndemn la practicarea turismului: „Părăsiţi zona de confort, bucuraţi-vă de natură”

Secţia germană a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, din Reşiţa, a fost, miercuri seara,  gazda unui moment special prilejuit de lansarea unei cărţi interesante care, în opinia specialiştilor, va contribui la atragerea turiştilor în zona Munţilor Banatului. Este vorba de „Ghid de turism activ, al parcurilor naţionale şi naturale  din Munţii Banatului”, utor Andreea-Elena Grosu.

De ce este special acest ghid? Pentru că el a fost scris de o autoare care vine din Valea Jiului, absolventă a Facultăţii de Geografie de la Universitatea de Vest Timişoara şi care, teoretric, nu ar ar avea nimic în comun cu judeţul nostru. Cu toate acestea, două sunt motivele ce-au determinat-o să scrie acest ghid. Unul, prof. univ. dr. Martin Olaru, din Reşiţa, i-a fost profesor la facultate şi, doi, lect.univ. dr. Alina Satmari, care i-a acordat tot sprijinul, încrederea şi încurajarea şi prietenia este născută şi crescută în Caransebeş.

Lansarea de ieri s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, care a mărturisit de ce a ales să dea curs invitaţiei: „În presa locală am citit despre participarea autoarei la Târgul de carte Gaudeamus, cu o carte având un titlu interesant. E un lucru benefic că a apărut un astfel de ghid ştiinţific şi documentat în cele mai mici amănunte despre Caraş-Severin”.

Dacă Alina Satmari nu a putut onora prezenţa la acest eveniment, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul prof. Martin Olaru, care a spus despre autoare şi ghidul ei: „Andreea a fost şefă de promoţie. Practic, ghidul acesta reprezintă lucrarea sa de licenţă. Este fără doar şi poate o lucrare ştiinţifică care respectă întru totul rigorile ce se impun în astfel de cazuri. Eu consider că este cel mai complet ghid turistic elaborat vreodată despre Munţii Banatului. Informaţiile legate de traseele montane, de locaţii, de natura activităţilor turistice, dar şi de prezentarea cartografică reprezintă un tot unitar de mare ajutor pentru orice turist amator de drumeţii montane ”.

Clara Constantin, directorul Bibliotecii judeţene şi moderatorul acţiunii, şi prof. univ. dr. Gheorghe Popovici au subliniat la rândul lor importanţa elaborării unui astfel de ghid de turism ce nu ar trebui să lipsească nu din bibliotecă, ci din rucsacul oricărui turist. „Cartea trebuie privită prin prisma călătorului şi un îndemn la aventură în Munţii Banatului”, a mărturisit Gheorghe Popovici.

Emoţionată, Andreea-Elena Grosu a mulţumit pentru primirea de care a avut parte, explicând de ce a ales o astfel de abordare: „Vin dintr-o zonă montană şi ajungând în Timişoara am simţit nevoia să mă refugiez în natură. Aşa am descoperit Munţii Banatului, o zonă extraordinar de frumoasă, dar slab promovată”.  Şi a concluzionat cu un îndemn: „Părăsiţi zona de confort, bucuraţi-vă de natură”

Powered by Jasper Roberts - Blog