Menu

Articol

Ioan Popa: „Reşiţa va fi oraş inteligent! Nu contează că suntem puţini, trebuie să fim smart!”

Primăria municipiului Reşiţa, împreună cu Universitatea „Eftimie Murgu” (UEM) Reşiţa, au organizat, astăzi, în Aula Magna a universităţii reşiţene, o conferinţă cu titlul Smart City, care şi-a propus să creeze cadrul necesar dezvoltării tehnologiilor inteligente, cu scopul de a stabili o comunicare rapidă şi eficientă între locuitori, administraţie şi mediul de afaceri. Aceasta, atât pentru o informare rapidă cu privire la problemele şi nevoile cetăţenilor, cât şi pentru a găsi cele mai potrivite soluţii pentru dezvoltarea localităţii.

Evenimentul, la care au participat specialişti în IT şi în conceptul Smart, cadre didactice universitare, specialişti din administraţia publică, reprezentanţi ai mediului de afaceri, a fost moderat de Graţian Mihăilescu, consilier al primarului Reşiţei. În deschidere a vorbit prorectorul UEM Reşiţa, Cristian Chioncel, care a apreciat că prin conceptul Smart City se propune o nouă revoluţie industrială la Reşiţa.

„Nu contează cât de puţini suntem, contează cât de smart suntem!"

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, a afirmat, printre altele:

„Ce înseamnă smart, din punctul meu de vedere smart înseamnă isteţ, înseamnă minte ascuţită, dar, înseamnă, în acelaşi timp, pionierat. Reşiţa a avut în ultimii aproximativ 250 de ani câteva sclipiri. Prima e legată de 1771, atunci când, aici, s-au pornit două furnale. Şi aici s-a produs oţel. Cu ceva ani buni înainte de Mann, de Krupp, din Germania şi aşa mai departe. (...) În 1860 a început o altă activitate de pionierat, locomotivele cu abur, da, tot la Reşiţa! S-au făcut peste 2000 de locomotive cu abur, aici! Toate cele 460 de grupuri hidroenergetice din România, taote turbinele, de la Porţile de Fier, Bicaz şi aşa mai departe, din toată ţara asta, s-au făcut tot la Reşiţa. A fost, poate, al treilea moment de pionierat, unde această vatră a dovedit că este smart! Că există inteligenţă, că există inovaţie şi pionierat. După revoluţia din 1989, oraşul acesta a luat-o la vale! Trebie să o recunoaştem deschis, am pierdut populaţie masiv în ultimii 25 de ani. De la 120 de mii am ajuns la 70 de mii. O să vedem acum, în urma studiului, al barometrului social şi al recensământului, pe care îl facem chair în aceste zile, câţi am rămas. Vedeţi, am rămas puţini! Dar, nu contează cât de puţini suntem, contează cât de smart suntem!”, a spus primarul Popa. Apoi, a precizat că, pentru un anumit confort, ar fi putut să se concentreze pe parcuri, panseluţe, băncuţe şi locuri de joacă. Dar, pentru cine să faci locuri de joacă, dacă tinerele familii au plecat din oraş, împreună cu copiii! În acest context, important este să se găsească „o chestiune smart, care să ne ducă înainte!”

„Cu încă un lohn sau cinci, nu cred că vom merge înainte!"

„Eu nu cred că dacă aducem încă un lohn sau două sau cinci la Reşiţa, care să mai asambleze ceva, să mai tragă două fire, vom merge înainte. Ceea ce-mi propun de câteva luni, este să aduc pe cineva din industria green, din industria verde. Şi dacă vreţi, vă dau exemple. Vă dau exemple de autoturisme electrice, Tesla, de exemplu, mai sunt şi alţii. Mulţi alţii care, la ora asta, au intuit care va fi viitorul şi lucrează deja în acest sens”, a spus Popa şi a mai dat exemplul ţiglelor solare, afirmând că acest gen de bussines vrea să-l aducă la Reşiţa.

Apoi, ca un exemplu de tehnologie smart, a avut loc o conferinţă cu specialişti de la Bucureşti, care au comunicat cu sala prin intermediul Skype şi a unor ecrane.

După o nouă revoluţie, vom trăi smart!

Un discurs destul de lung, însă aplicat, a susţinut tânărul Claudiu Ceia, originar din Reşiţa şi cu o experienţă de câţiva ani în Statele Unite, în prezent consultant în Guvernul României, care a pus la punct aplicaţia GovITHub, prin care se interconectează foarte multe informaţii din administraţia publică din toată ţara. De asemenea, Claudiu Ceia a dat exemple de aplicaţii smart prin care se pot evita cozile la ghişee, cetăţenii rezolvându-şi problemele cu administraţia prin intermediul digitalizării informaţiei şi a comunicării. Tot astfel de aplicaţii pot fi utilizate în circulaţie, în sănătate, în educaţie, în piaţa muncii şi aşa mai departe, ceea ce va îmbunătăţi viaţa cetăţenilor.

Una peste alta, un grup de specialişti, din Reşiţa şi Timişoara, adunaţi de primarul Popa, scrutează viitorul şi ne propun o nouă revoluţie industrială la Reşiţa, o revoluţie smart. Şi iniţiatorii revoluţiei spun că, fiind smart, se poate găsi şi finanţare pentru aşa ceva!

Powered by Jasper Roberts - Blog